I år tar vi på Kuriren ut svängarna ordentligt. Vanligtvis brukar tomten eller tomtemor ensam få all uppmärksamhet men nu spelar båda huvudrollen.
Och på tal om att ta ut svängarna, det här är en tomteduo som gör det mest varje dag. Under namnet Riktiga Pontus jobbar My Rutqvist och Pontus Johansson som influensers med stora följarskaror på sociala medier.
Han framför kameran. Hon oftast bakom.
I deras videor testar de allt och ingenting i en salig kombination, den ena mer spektakulär än den andra. En affärsidé som visat sig locka många supportrar. Den ständigt stigande skaran som följer deras dagliga äventyr ligger i dag på 123 000 instagramföljare och 166 000 på Tiktok.
Allting tog ordentlig fart när en kollega på den reklambyrå de jobbade på tipsade Pontus om att det hade varit roligt att kolsyra olika saker. Sen gick det fort.
– Jag for hem och rotade fram sodastreamern och testade. Då såg jag att – det här funkar, säger Pontus Johansson.
Samtidigt som vi pratar hjälper Lule stassteater med de tomtekläder som våra utvalda profiler ska bära för fotograferingen och för en sväng på stan där tomtarna ska bjuda Luleåborna på julgodis.
– Måste jag ha magen? För jag har ju en naturlig sån, säger Pontus Johansson och skrattar när han ser den stora lösmagen som hänger på ett klädställ.
Men en extramage är inte fel.
– Det här är ju bra! Jag tänker att det här är något man ska sikta på, det är en målbild för "peak male performance body", säger Pontus Johansson som trivs extra bra med den utökade möjligheten att vila händerna på magen.
Redan innan kolsyreäventyret startade hade Pontus Johansson planer på en karriär inom sociala medier. För My Rutqvist, som tidigare arbetat som webbutvecklare, blev det ett större steg att ta. Hon ser sig mer som entreprenör än influenser även om hon ibland syns i de videor som läggs ut.
För drygt ett år sedan tog paret, jodå, de är ett par även privat, beslutet att satsa på yrket fullt ut. Då hade följarskarorna vuxit så pass mycket att det gick att säkra inkomster från diverse samarbeten från företag.
My Rutqvist konstaterar att i början var det en omställning, nu lever de på de inkomsterna deras kanaler genererar.
– Vi gör allting tillsammans. Om jag inte syns på filmen så filmar jag eller redigerar videos. Pontus har alltid på ett eller annat sätt hållit på med sociala medier men just kring varumärket Riktiga Pontus, där har jag varit med från dag ett och vi har gjort allt tillsammans så det var ganska naturligt att vi båda skulle göra det, säger My Rutqvist.
Tjänar ni bra på att arbeta med detta?
– Vi har så vi klarar oss. Det är inte ett vanligt jobb på så sätt, det är det inte. Men för oss passar det väldigt bra.
Första året lade duon ut 1 400 videor på Tiktok. Målet var att samla ihop ett stort antal följare och när det väl kommit upp i en hög summa började större företag höra av sig om samarbeten och det gick att börja tjäna pengar.
Som influenser gäller det att ha många idéer.
– Det är klart att man är mer eller mindre kreativ i perioder. Ibland kommer det naturligt att man ser innehåll överallt och ibland bara låser det sig. Men jag tror det är viktigt att tillåta sig själv att ha det så ibland också. Lägger man för stor press på sig själv hela tiden tror jag spärren blir ännu större, säger My Rutqvist.
Är ni lediga någon gång?
– Nä, det här blir som en livsstil. Vi jobbar alltid och aldrig och det är samma sak med att vara ledig. Så fort vi går utanför dörren är det folk som känner igen oss och vi blir Riktiga Pontus och Riktiga My.
Så länge det är roligt har duon tänkt fortsätta. My Rutqvist skulle däremot inte ha några problem att ta ett annat jobb i framtiden, bara det är roligt. Pontus Johansson vill utveckla karaktären mer.
– Det hade varit kul att få komma in i nån SVT-produktion och göra såna grejer. Och att börja med youtube mer på allvar, ett långformat, då får man in pengar från annonser, säger han.
Men visst finns det dagar då influenserlivet går emot.
– Ibland saknar jag att sitta uppe på ett tak och skruva takplåt. Det är ganska hjärndött på så sätt (skratt) och man behöver inte tänka hela tiden. Då kunde man bara gå med sina radiokåpor och borra i åtta timmar. Men nu är det igång hela tiden. Det är en stor kontrast, säger Pontus.
– Du brukar ju säga ibland: "Åh, i dag vill jag vara snickare", fyller My i.
Att bli igenkänd och kändis på nätet kan innebära att det trillar in kommentarer som inte alltid är så roliga.
– Den ultimata friheten infinner sig när man slutar bry sig vad folk tycker och tänker om en. Men fram till dess är man orolig över allt, konstaterar Pontus Johansson som i samband med sitt engagemang för de nedläggningshotade skolorna i norra delarna av Luleå kommun skaffade sig hård hud.
Nu bryr han sig inte alls.
– Man kommer inte vara omtyckt av alla. Fokusera på dem som tycker om dig och inte på dem som inte tycker om dig. När man är influenser är även de dåliga kommentarerna faktiskt engagemang och engagemang är valutan man har på sociala medier. Även trollen bidrar, säger han.
Jag har en bipolär sjukdom och mår alltid sämre på vintern och hösten och runt jul känner jag ett ökat ångestpåslag och mår inte så bra.
Pontus Johansson
Tomtemor My firar jul på klassiskt sätt med tjocka släkten och massa mat men nu ska ni få höra – tomtefar gillar faktiskt inte julen. Jepp, ni läste rätt. Men det finns en förklaring.
– Jag har en bipolär sjukdom och mår alltid sämre på vintern och hösten och runt jul känner jag ett ökat ångestpåslag och mår inte så bra. Jag har både adhd och bipolär sjukdom och då gillar jag att alla dagar är likadana, jag firar inte ens min födelsedag, säger Pontus Johansson.
Även om årets tomtefar inte är en stor supporter av julen ska han hälsa på hos de som kanske behöver det allra mest. På det sätt en influenser oftast hälsar på – digitalt.
– Året som jag inte har barnen brukar jag sitta och sända live tolv timmar på Tiktok för alla som inte har någon att fira med. Det är många som mår dåligt och är man ensam så är man aldrig så ensam som på julen när man inte har någon annan. Jag har aldrig haft så stort engagemang som på julafton. Tiden bara flög iväg, konstaterar Pontus Johansson som underlivesändningen genomför olika uppdrag.
Att det är populärt och verkar finnas ett behov – det vet han.
– En del hade varit inne åtta, nio timmar. Alltså nästan hela tiden. Då kan jag tänka mig att man gjorde skillnad i deras liv och på deras julafton. Då blev man en hand att hålla där. Det känns riktigt bra och jag tänkte göra om det den här julen, säger årets tomtefar.