Nyligen presenterade Arbetsmiljöverket en rapport där de slår fast att hot och våld ökar i skolans vardag, främst mot skolans personal.
– Dessutom har våldet blivit grövre, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.
En elev sov på lektionen och blev tillsagd två gånger. Sedan gav han läraren fingret och sa "Fuck you". Undervisande lärare tog ta i eleven och sa att han skulle lämna klassrummet för att åka hem och sova. Då ställde sig eleven hastigt upp och slog läraren med knuten näve i huvudet.
Anmälan till Arbetsmiljöverket från en skola i Luleå
Men när Norrbottens-Kuriren träffar ett antal rektorer från olika områden i Luleå är det en bild de inte känner igen.
– Det har alltid hänt incidenter i skolan, men någon eskalerande ökning av hot och våld mot skolans personal här i Luleå finns inte, säger Elisabeth Landström, rektor på Björkskataskolan 7-9 och får medhåll av sina rektorskollegor. De menar att det främst är i södra Sverige som hot och våld i skolan ökat.
Däremot är de alla eniga om att språkbruket har blivit grövre och där kan ibland gränsen mot rena hot vara hårfin. Kort sagt, en taggigare och tuffare jargong som kan tolkas mycket olika.
– Språkbruket elever använder på sociala medier och när de spelar dataspel har klivit in i konversationen med vuxna. Det innebär inte alltid att de verkligen menar vad de säger när man tar en diskussion om hur de uttrycker sig, säger Martin Karlsson, rektor på Hertsöskolan 7-9.
Pedagogen uppmanade en elev att lämna ifrån sig sin mobiltelefon under lektionstid. Detta på grund av att eleven, trots tillsägelse, spelade spel på mobiltelefonen. Pedagogen tog därför mobiltelefonen från eleven. Eleven knuffade till pedagogen i ryggen och slog till hen i bakhuvudet. Därefter greppade eleven tag i pedagogens huvud och tryckte ned det mot golvet.
Anmälan till Arbetsmiljöverket från en skola i Luleå.
Mobilförbudet i Luleås skolor, som infördes höstterminen 2024, är alla överens om att det skapat en tryggare och lugnare skolmiljö.
– Det var framförallt att man filmade både andra elever och lärare som spreds i olika kanaler som gav upphov till konflikter. Det slipper vi till viss del nu, säger Tina Ukonsaari, rektor på Bergskolan 7-9.
Men även att alla lärare numer äter tillsammans med eleverna har bidragit till en bättre arbetsmiljö, innan pekade elever ut matsalen som en otrygg miljö där exempelvis gruff i matkön kunde utvecklas till rena bråk.
– Dessutom bygger det relationer när vi äter tillsammans och pratar om andra saker än just det som hör till undervisningen. En lärarkollega från södra Sverige var imponerad över hur väl vi känner våra elever, säger Martin Karlsson.
Läraren på skolan skulle försöka ta hand om en elev som gått upp i hög affekt i en korridor. Korridoren var avskalad från saker men en bänk stod där som eleven välte omkull och bröt av armstöden av trä. Dessa använde eleven som tillhygge och slog läraren så att armen blev blå. Läraren fick åka till sjukhus för att se om armen var bruten. Det var den inte men händelsen var mycket obehaglig.
Anmälan till Arbetsmiljöverket från en skola i Luleå
– Det finns självklart elever som mår dåligt, något inte minst våran skolsköterska vittnar om. Det kan handla om stress både i förhållande till skolprestation men också i relation till kompisar, säger Jens Häggstål.
Han, tillsammans med sina kollegor, vittnar om elever som har ett normbrytande förhållningssätt till andra och sin omgivning, det vill säga unga som går över gränsen i relation till andra elever men också vuxna i skolan. Det kan också handla om skolk eller att man helt enkelt stannar hemma.
– Det handlar om enstaka individer. Vi har inte gängkriminella som försöker rekrytera våra elever på skolan, som i södra Sverige, säger Isabel Westerlund, rektor på Residensskolan 7-9.
En pedagog säger till några elever från en angränsande skola att de störde och bad dem lämna platsen. De blev då hotfulla, samt sköt eller kastade en basketboll hårt i ryggen.
Anmälan till Arbetsmiljöverket av en skola i Luleå
Till hösten kommer dock Örnässkolan att bli en pilotskola för att stärka säkerheten. Bland annat ska de via en app kunna låsa hela skolan och larma lärarna om olika incidenter – allt från att man behöver hjälp i ett klassrum till det värsta tänkbara scenariot – dödligt våld.
– Detta säkerhetssystem finns på många skolor i södra Sverige och nu ska de testas på vår skola eftersom vi är en F-9 skola, en lite mer komplex skolmiljö, säger Sofia Kvick, rektor Örnässkolan F-6.
Jens Häggstål skulle också gärna se att de hade övervakningskameror som på Björkskataskolan där man både sett att skadegörelsen minskat men att det blivit lugnare i korridorerna och andra allmänna utrymmen. Det håller övriga rektorer med om.
– Jag skulle inte sagt det för tio år sedan, men nu ser jag fördelarna med övervakning eftersom man på Björkskataskolan sett en ökad trygghet med färre kränkningar. Det är en sorglig utveckling, men övervakning står faktiskt på min önskelista, säger han.
Rektorerna lyfter också det förebyggande arbetet för att skapa en trygg arbetsmiljö.
– Samhällsklimatet har hårdnat. Därför är det jättebra att vi numer har möten tillsammans med polis och socialtjänst två gånger per termin där vi kan informera varandra om trender som kan vara destruktiva, eller områden där det är extra stökigt vid exempelvis butiker och fritidsgårdar, säger Tina Ukonsaari.
– Ja, inte minst blir vi i skolan lyssnade på och att vi delar på ansvaret, exempelvis började polisen patrullera i centrala stan för något år sedan efter att skolan signalerat om destruktiva strömningar bland unga, säger Jens Häggstål.