Åklagaren: "Givetvis hade häktning varit ett bättre alternativ"

Åklagaren: "Givetvis hade häktning varit ett bättre alternativ"

Luleå
Lästid cirka 4 min

Ansvariga åklagaren Moa Grahn bedömde inte att det fanns tillräckliga skäl för att häkta Luleåbon för misstänkt grov kvinnofridskränkning.
Samtidigt beklagar hon att mannen på fri fot gav sig på och våldsutsatte en ny kvinna – vid upprepade tillfällen.
– Givetvis hade det varit ett bättre alternativ om händelserna som följde hade kunnat undvikas, säger hon.

På torsdag hålls rättegången mot Luleåbon i 50-årsåldern som misstänks för både grov kvinnofridskränkning mot sin tidigare sambo och grov fridskränkning mot sin nya kvinnliga bekantskap. I det senare ärendet sitter mannen häktad sedan i början av oktober.

När det gäller de misstänkta brotten mot ex-sambon började han utredas av polis och åklagare redan i augusti 2023 – däribland gällande misshandel, olaga hot och ofredanden – men det dröjde till efter årsskiftet innan alla misstankar inkluderades i åtalet rörande grov kvinnofridskränkning som till slut väcktes den 29 februari 2024. 

undefined
"Den bedömning jag gjorde där och då var att begäran om häktning inte behövdes. Och det beslutet står jag fast vid. Men självklart är det inte bra att brottsligheten har fortsatt för mannen", säger Moa Grahn.

Den misstänkte hade suttit anhållen i omgångar men varken Moa Grahn, kammaråklagare och ansvarig förundersökningsledare, eller olika jouråklagare tog beslut om att häkta mannen, vilket hade påskyndat lagföringen och inneburit att han inte hade haft möjlighet att utsätta sin nya kvinna för liknande brottslighet.

Det främsta skälet till att han aldrig begärdes häktad, menar Grahn, var att de misstänkta brotten inte hade skett i närtid.

– Utredningen gällde brott under tiden 17 februari 2023 fram till 18 maj 2023 och därför hade det gått en tid sedan gärningarna, vilket påverkade häktningsskälen.

Grov kvinnofridskränkning

Grov kvinnofridskränkning är en underkategori till brottet grov fridskränkning och infördes 1998 för att stärka skyddet för kvinnor som utsätts för upprepade övergrepp av en nuvarande eller tidigare partner.

Gärningarna kan exempelvis handla om misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande och förtal. 

Grov fridskränkning innebär samma brottsliga gärningar mot en närstående eller tidigare närstående person, dock inte under "äktenskapsliknande former".

Sedan den 1 januari 2022 höjdes minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning från fängelse i nio månader till fängelse i ett år. 

Samtidigt har Brottsförebyggande rådet konstaterat att antalet anmälda brott rörande grov kvinnofridskränkning har minskat på senare år, från drygt 2 700 stycken år 2008 till cirka 1 100 år 2023.

Under åren 2019-2024 har totalt 57 anmälda brott rörande grov kvinnofridskränkning inkom till åklagarkammaren i Luleå.

Av dessa har två brottsmisstankar avslutats och 33 förundersökningar lagts ned, medan övriga 20 ärenden har gått vidare till väckta åtal. 

Källa: Brå, SCB, Åklagarmyndigheten

Enligt åklagaren förelåg inte tillräckligt starka häktningsskäl utifrån risk för fortsatt brottslighet (recidivfara), risk för att den misstänkte skulle undanröja bevis eller förstöra brottsutredningen på annat sätt (kollusionsfara) eller flyktfara. 

– Dels hade kollusionsfaran minskat och jag bedömde inte heller recidivfaran så pass allvarlig att jag ville att han skulle häktas.

Vidare menar åklagaren att den misstänkte Luleåbon inte hade så många domar på sig sedan tidigare, vilket i sig ansågs minska risken för att han skulle återfalla i brott. 

Samtidigt misstänktes mannen för en misshandel den 20 januari i år, riktad mot hans nya kvinna. 

undefined

Det gjorde fruktansvärt ont.

Drabbade kvinnan i 55-årsåldern

Dessutom hade mannen dömts 2022 för olaga hot med sin tidigare hustru och cirka nio år tidigare dömts även för misshandel rörande henne.

– Men domstolen beaktar sällan händelser som ligger så långt tillbaka i tiden. Om misshandeln hade skett för bara något år sedan hade jag resonerat annorlunda, säger Moa Grahn.

Hon medger också att recidivfara egentligen alltid finns när det handlar om grov kvinnofridskränkning.

– När man gör dessa avvägningar, kanske särskilt när det gäller våld i nära relation, måste man alltid tänka att det kan finnas risk för återfall i brottslighet. Men i just detta fall gjorde jag inte den bedömningen att den faran var tillräckligt stark för att begära honom häktad.

undefined
"När man gör dessa avvägningar, kanske särskilt när det gäller våld i nära relation, måste man alltid tänka att det kan finnas risk för återfall i brottslighet", säger kammaråklagare Moa Grahn.

Åklagaren håller ändå med om att de flesta män som misstänks för grov kvinnofridskränkning också bör begäras häktade.

– Ja, i de flesta fallen finns starka häktningsskäl. Den typiska vägen som dessa ärenden inkommer på är ofta en utlösande händelse, när målsäganden hörs och då även kan berätta om saker som har hänt längre bak i tiden.

Om mannen i stället hade häktats i februari hade hela rättsprocessen och lagföringen blivit påskyndad, med fängelsestraff som påföljd enligt åklagaren.  

– Ja, även om jag inte har funderat färdigt rörande straffvärdet i den delen. 

Självklart är det inte bra att brottsligheten har fortsatt för mannen.

Moa Grahn

Kammaråklagare

I stället fortsätter han att utsätta en annan kvinna under 2024. Med facit i hand – hade det inte varit bättre att begära honom häktad redan i det första skedet?

– Givetvis hade det varit ett bättre alternativ om de händelser som följde hade kunnat undvikas. 

Ångrar du beslutet?

– Nej. Den bedömning jag gjorde där och då var att begäran om häktning inte behövdes. Och det beslutet står jag fast vid. Men självklart är det inte bra att brottsligheten har fortsatt för mannen, säger Moa Grahn.

undefined
År av fysisk och mental terror. Mannen dödshotade sin ex-sambo flera gånger men släppts på fri fot. Nu åtalas han både för grov kvinnofridskränkning och även grov fridskränkning riktad mot sin nya kvinna.

Minimistraffet enbart för grov kvinnofridskränkning ligger på ett års fängelse från att tidigare ha legat på nio månader.

Nu står Luleåbon i 50-årsåldern dessutom åtalad för grov fridskränkning riktat mot sin nya partner, även misshandel och grovt hemfridsbrott, men kammaråklagare Moa Grahn vill inte uppge vad hon kommer yrka på för straffpåföljd för Luleåbon inför rättegången. 

Huvudförhandlingarna pågår i tre dagar i Luleå tingsrätt med start torsdag den 31 oktober.