VM-nervositeten blir olidlig för stjärnan

Hon har både EM- och VM-medaljer på meritlistan och tillhör en av Sveriges mest framgångsrika brottare. Ändå blir Johanna Mattsson olidligt nervös varje gång det vankas mästerskap. ”Man undrar varför man utsätter sig själv för det här”, säger den 30-åriga Gällivarebrottaren inför VM.

20 oktober 2018 09:32

Till helgen drar brottnings-VM i gång i Budapest. Fyra Gällivarebrottare kommer att tävla: Jenny Fransson, Johanna Mattsson, Henna Johansson och Sofia Mattsson.

För Johanna Mattsson, 30, är det här långt ifrån första mästerskapet. Hon har varit med länge och vunnit både VM-brons och EM-guld. Ändå är nervositeten alltid lika påtaglig.

– Det är alltid med skräckblandad förtjusning jag åker på såna här mästerskap. Det är kul, men det är ju så himla nervöst. Inför första matchen undrar jag alltid varför jag utsätter mig själv för det här, säger hon.

På vilket sätt visar sig nervositeten?

– Där är kanske inte så att jag mår illa, men man är bara sjukt nervös. Man tänker på all tid man har lagt ner. Det är hela tiden vinna eller försvinna, kniven på strupen. Man vill ju så gärna att det ska gå bra. Och det är ju jättekul när det går bra, då glömmer man ju hur dåligt man har mått.

Du har varit med länge, har nervositeten alltid funnits där?

– Ja, men jag tror att det är så för de flesta. Man blir ju nervös oavsett om det är SM eller någon annan tävling. Men jag tycker ändå att jag hanterar det väldigt bra. Jag tror att nervositeten hjälper mig att prestera, jag har ju oftast presterat när det har gällt som mest. Så det finns även en fördel med att bli nervös, det får man påminna sig själv om.

Johanna Mattsson tävlar i OS-vikten 62 kilo på VM i Budapest. Hon går in i mästerskapet på onsdag och är mitt uppe i de sista förberedelserna.

– Nu har vi gjort den jobbigaste träningen, det är bara några lätta pass kvar. Däremot ska man tänka på vikten hela tiden, så jag går omkring och är lite hungrig hela dagarna. Som tur är behöver vi bara göra det här två gånger per år, säger hon.

Hur ser du på dina chanser i 62-kilosklassen?

– Eftersom det är en OS-vikt märker man ju att det är fler och fler brottare som samlas. Första OS-kvalet är på VM nästa år, men redan nu börjar många staka ut vilken vikt man vill gå i. Det kommer att bli tufft, men jag har varit i bronsmatch under samtliga mina VM så jag siktar på medalj.

Vad har du för chanser?

– Det är väldigt många bra tjejer i min viktklass och jag tror ju att även jag är en av dem som har kapacitet att ta medalj. Samtidigt vet jag att det är brottning. Förlorar man mot fel person så kan det vara kört. Om jag får en hyfsat rättvis lottning där mina tuffaste konkurrenter fördelas jämnt så tror jag att jag har en bra chans.

Vilka är dina tuffaste konkurrenter?

– Det finns många bra tjejer från Asien, men även från USA och Kanada. Sen har vi många från öststatsländer som Ryssland, Ukraina och Bulgarien. Det är många som kan slåss om medaljer.

Förutom Johanna Mattsson tävlar systern Sofia Mattsson på sitt första stora mästerskap sedan hon blev mamma till lilla My, snart ett år.

Hon kommer att tävla i 55-kilosklassen.

– Alla som är där är topptränade. Viljan blir avgörande. Jag är i bra form och jag vet att jag kan vara med och slåss om medaljer när jag är i toppform. Vem jag än ställs mot har jag en chans att vinna. Om jag har en riktigt bra dag kan jag ta guld., säger hon i en intervju med Kvällsposten.

Klubbkompisarna från Gällivare Henna Johansson och Jenny Fransson ställer upp 65 respektive 68 kilo.

Fakta

Seniormedaljer på OS, VM och EM

Sofia Mattsson (14 mästerskapsmedaljer): 1 VM-guld (2009), 4 EM-guld (2010, 2013, 2014 och 2016), 4 VM-silver (2011, 2013, 2014 och 2015), 2 EM-silver (2008 och 2012), OS-brons (2016), VM-brons (2010), EM-brons (2007).

Johanna Mattsson (6): 2 EM-guld (2009 och 2014), 2 VM-brons (2010 och 2017), 2 EM-brons (2006 och 2017).

Jenny Fransson (4): 1 VM-guld (2012), 1 EM-guld (2018), 1 OS-brons (2016), 1 EM-brons (2008).

Henna Johansson (4): 1 EM-guld (2012), 1 VM-brons (2010), 2 EM-brons (2009 och 2018).

Landslagstruppen

Kvinnor: Jenny Fransson, Gällivare SK, 68 kilo, Henna Johansson, Gällivare SK, 65 kilo, Johanna Mattsson, Gällivare SK, 62 kilo, Sofia Mattsson, Gällivare SK, 55 kilo, Fredrika Petersson, Klippans BK, 50 kilo.

Män: Pontus Lund, Arboga AK, 72 kilo, Zakarias Berg AIK Brottning, 87 kilo, Alex Kessidis, AIK Brottning, 77 kilo, Daniel Soini, AIK Brottning, 72 kilo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Moa Höjer