Härdare tag för Charlotte Kalla

Med fler träningstimmar än någonsin ska Charlotte Kalla kunna mäta sig med Marit Björgen.
Så väl i skidspåren som på röda mattan.
- Det var kanske inte helt lyckat, säger Tärendötjejen och skrattar åt klänningsfadäsen på fjolårets idrottsgala.

Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Val Senales2012-11-22 06:00

Liksom övriga norrbottniska bidrag i den svenska landslagstruppen träffar Norrbottens-Kuriren henne under höghöjdslägret i Val Senales. Kalla berättar att hon i år ökat antalet träningstimmar till 830 och att det har inneburit att hon fått tacka nej till mycket runt omkring skidåkningen för att hinna med återhämtningen.

Luften är tunn på den höga höjden. Vi utför intervjun samtidigt som vi går upp mot berget för att ta bilder. Och jag märker att det inte bara är jag som andas tungt mellan meningarna.

- Vi har vilodag i morgon. Det ska faktiskt bli rätt skönt, säger Kalla och ler.

- När man är borta så här länge gäller det att kunna slappna av och få lite egentid. Vi var på spa en dag där det var 40 olika pooler och bastus - så resan hit blev inte så himla lång. Sen åkte vi över Stelviopasset, som jag bara hört talas om tidigare, och det var riktigt fränt. I Livigno (första delen av höghöjdslägret i Italien) hade vi stan alldeles utanför där vi bodde så vi kunde gå och strosa i
affärer om vi hade tid över.

Diskuterat klädval
Att unna sig en shoppingtur är något som 25-åring brukar göra då och då. Bland annat efter andraplatsen i världscupen i finska Kuusamo i fjol. Då slog hon till med en svart klänning i en av butikerna. Samma klänning som sedan skapade stor uppståndelse på idrottsgalan. Anledningen var att Marit Björgen haft en liknande outfit på sig helgen innan på den norska idrottsgalan.

-(skratt) Ja, det var kanske inte helt lyckat eftersom jag visste om det där. Men jag hade bestämt mig för att köpa den här om det gick bra i Kuusamo och så gick det ju kanonbra.

Det var inte för att spänna musklerna?

- (skratt) Nej, verkligen inte. I efterhand kanske jag inte skulle ha valt den när jag visste vilken diskussion det hade varit.

Kroppsfixering
När Björgen-bilderna på idrottsgalan kom ut blev det stora skriverier över hennes muskulösa armar. Den förre finländske förbundskaptenen, Kari-Pekka Kyrö har bland annat uttalat sig att det är omöjligt att få sådana
armar med normal träning.

Även den andra norska konkurrenten, Therese
Johaug, har fått höra en hel del om sin kropp. Men då tvärtom - att hon är för smal.

Charlotte Kalla är medveten om att det blir en del kroppsfixering inom sporten.

- Det handlar om att vara sund. Kroppen är ett redskap och det gäller att den får vara hel och frisk så man inte drar på sig några skador. Man måste vara medveten om vad som är ens styrkor och svagheter och jobba på dem.

Vill in i trion
Vid åtta tillfällen fick Charlotte Kalla kliva upp på pallen i fjolårets världscup. Men aldrig högst upp.

Sex av gångerna var det
suveränen Marit Björgen som tog hem förstaplatsen. De
andra två loppen vanns av Justyna Kowalczyk och
Therese Johaug.

Just den trion åkare var i en klass för sig i fjol. Nu vill den 25-åriga Tärendötjejen slå sig in där.

En del i det hela har varit att besöka norskorna under träningssäsongen för att plocka upp bitar från konkurrenternas verksamhet.

- Jag var full av energi när jag kom hem därifrån. Det var väldigt givande att få träna och lära känna tjejerna bättre. Sen blir det ju inte så jättenyanserat, de skulle precis iväg på ett träningsläger efteråt, men man får ju ändå ett hum om hur de tränar.

Ensamt utan Mia
En annan stor nyhet till den här säsongen är att Charlotte Kalla har bytt förening. Från moderklubben Tärendö till hårt satsande Piteå Elit.

- Det är kul at vara i en
gemenskap även hemmavid. Det kommer säkert kännas ännu mer i Bruksvallarna och de tävlingarna att ha klubbkompisar, det blev lite ensamt när Mia (Eriksson) lämnade Tärendö.

Förutsättningarna har varit de bästa på försäsongen. Men för att komma ifatt topptrion krävs det mer än så.
Under fjolåret förstörde bland annat en sjukdom chanserna till att nå en framskjuten placering i Tour de Ski. Även om målsättningen är inställd på VM i Val di Fiemme och 10 kilometers-loppet, så hoppas Kalla på framgångar i världscupen likväl.

Slå ihjäl tid
- Jag tycker det ska bli skoj med Tour de Ski. Det är nästan två månader mellan touren och VM och tror jag kommer hinna återhämta mig och ladda inför VM på ett bra sätt. Sedan är det fruktansvärt roligt att köra Tour de Ski - en rolig tävlingsform där det gäller att vara på topp varje dag, säger Kalla som precis som Marcus Hellner planerar att stå över Kanadatouren i december.

Hon går tillbaka ner mot hotellet. Mellan träningspassen blir det en hel del tid att slå ihjäl när landslaget är ute på läger.

Bloggerska
Kalla berättar vad hon brukar göra för att slappna av emellanåt.

- Är man på läger sitter man mycket på internet, om det funkar, nu funkar det inte så bra här, säger hon och skrattar.

- Så nu har jag laddat ganska mycket med böcker och läst en del.

Själv är hon en skribent. Om än i miniformat. På sin hemsida driver hon en personlig blogg.

- Det går verkligen i perioder. Under tävlingssäsongen blir det mer naturligt att dela med sig av tävlingar. Jag tycker det är ganska kul att uttrycka mig i skrift.

Hade du någonsin en dröm att jobba med ett skrivande yrke?

- Nej, jag började åka skidor när jag var sju och sedan har jag aldrig funderat på att sluta. Det var skidåkning som gällde.

Du har själv sagt att du kommer fortsätta åka så länge du känner motivation. Vad är det som motiverar dig inom skidåkningen?

- Det är att utvecklas, känna att jag gått framåt och når mina mål. Det är en kick.

Mer den personliga utvecklingen än framgångar?

- Ja, alltså så är det ju. Man sätter upp ett träningsschema och hoppas att det leder en närmare målet. Det är en tillfredsställelse när man når dit man har kämpat.

Om Charlotte Kalla gör det den här säsongen efter 830 träningstimmar återstår att se. Ett riktigt kvitto inför säsongens stora mål, VM, kommer nu i Gällivare.

... världscuppremiären i Gällivare:
- Oftast har jag inga problem att åka fort i början på säsongen, kanske för att jag känner mig trygg i 10 kilometer skate. Sen är det väldigt svårt att sia om hur bra de andra har skött träningen.

... vilka som blir de värsta konkurrenterna:
- Jag tror ju att det blir de tre som var suveräna förra året. Marit (Björgen), Justyna (Kowalczyk) och Therese (Johaug). Det är nog inte helt otippat att de är starka även i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!