Professorn från Piteå krossar idrottens myter

Hård träning i tidig ålder minskar sannolikheten att bli elitidrottare. Att syssla med flera idrotter ökar den. Idrottsprofessor Christer Malm från Piteå krossar en rad myter inom idrotten.

Christer Malm är idrottsprofessor och försöker krossa en rad myter inom idrotten.

Christer Malm är idrottsprofessor och försöker krossa en rad myter inom idrotten.

Foto: Umeå Universitet

Umeå kommun2020-03-03 20:30

Den utflyttade Rosviksbon Christer Malm är professor vid idrottsmedicin på Umeå Universitet.

I slutet av januari höll han en föreläsning. Den har blivit en viral succé.

– Det är väl 600 000 som har sett den på nätet nu, säger han.

Under sin föreläsning krossar han en rad myter om idrotten genom att göra det självklara: Låta fakta, studier, forskning tala.

Det handlar om enorma mängder datamaterial från studier gjorda över hela världen som ligger till grund.

– Det är exempelvis helt omöjligt att selektera talang bland barn. Det som tyvärr sker är att mognadsgrad framför talang premieras och det i sin tur är kopplat till när barnen är födda på året. Det gör att vi får bra 12-14-åringar men på bekostnad av att de som verkligen har rätt förutsättningar som vuxna plockas bort genom tidig selektering, säger Malm.

Selekteringen gör att idrottare födda under det första halvåret är kraftigt överrepresenterade på elitnivå inom alla idrotter.

– Det finns en studie på att det är tolv gånger fler NHL-spelare födda i januari än december. Om man selekterar och selekterar hela tiden finns det bara sådana barn kvar till slut. Det blir ett moment 22.

En annan myt är att barn måste specialisera sig på en idrott tidigt och träna mycket.

– Rent statistiskt är det färre som gör så som lyckas. Det du behöver är ett inre driv att bli något och slita hårt för att lyckas. Sedan är det bra att välja rätt föräldrar så att du får rätt medfödda förutsättningar för just det du sysslar med. 

De som blir elitidrottare har generellt tränat mindre som unga tonåringar, men mer i den övre tonåren och hållit på med fler sporter längre än jämnåriga som tidigt satsat hårt. 

– Alla resultat pekar åt samma håll. Tidig specialisering ger sämre sannolikhet att hitta framtida proffs. De som tränar hårt från unga år når sitt genetiska tak tidigare. Det blir en platå. Om du tränar tolv pass per vecka som 15-åring, vart ska du ta vägen sen? Vi vet att hjärnan utvecklas till över 20 år. Det är bättre att nå sin platå som 25-åring än som 17.

Sedan 1990-talet finns en myt om att det krävs 10 000 timmars träning för att bli elitidrottare. Den undersökningen bygger på violinister och en rad felaktiga slutsatser om undersökningen har genom åren skapat en etablerad sanning som inte finns. 

När ska selektering ske?

– I den sena puberteten, kanske 16-17 år. Det finns dock undantag som gymnastik och konståkning.

Europas största fotbollsklubb BP väljer tidigt ut spelare i unga elitlag och fostrar många elitspelare.

– Det är klart det blir jättemånga. Det för att föreningen är stor, inte för att man är duktiga på att selektera talang. 

Christer Malm ser vuxenvärlden som problemet.

– Barn kan tävla i exempelvis TV-pucken, det är inget problem. Det är vuxenvärldens hantering av det som är problemet. Det brukar pratas om "Achievment by proxy"; att föräldrarna eller ledarna försöker uppnå prestationer via barnen. Det är ett bekymmer. 

Tidigt urval sorterar bort blivande elitidrottare. Talang kan inte upptäckas tidigt. De som är födda sent på året särbehandlas negativt.

– Allt är bevisat genom många studier. De som argumenterar emot gör det baserat på okunskap eller vilja att vinna. Frågan är om ledare och förbund är medvetet eller omedvetet inkompetenta? Vet man om att det är så här eller skiter man bara i det?, säger Christer Malm.

Christer Malm

Ålder: 51

Bor: Vännäs

Från: Rosvik

Egen idrottsbakgrund: Tidigare löpare i friidrottsandslaget.

Titel: Professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet.

Aktuell: Höll i januari en föreläsning om idrottens myter som har blivit viral på sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!