Succetränarens problem i satsningen: "Det går inte"

Bodentränaren Sandra Eriksson är travsveriges senaste stjärnskott. Nu försöker hon bli A-tränare – men känner sig motarbetad av Svensk Travsport. "Måste kanske hoppa av".

Sandra Eriksson vill satsa på en karriär som proffstränare, men utbildningen i Östersund ställer till med problem då SvenskTravsport kräver fysisk närvaro.

Sandra Eriksson vill satsa på en karriär som proffstränare, men utbildningen i Östersund ställer till med problem då SvenskTravsport kräver fysisk närvaro.

Foto: Håkan Stridblom

Trav2021-10-08 11:45

Sandra Eriksson, 31, från Boden har under de två senaste säsongerna seglat upp som ett av de nya stjärnskotten på den svenska travhimlen. Samtidigt har hon också bildat familj och har tillsammans sambon, Simon Nilsson Cederborg, barnen Philip, två år, och Colin, åtta månader.

Under 2021 har hon uppnått siffror som nästan ingen annan: över 20 procent segrar som kusk, och över 40 procent som tränare. Vad gäller antalet segrar i Sverige i kategorin kvinnor, ligger hon för närvarande sexa i tränarligan och tvåa bland kuskar. Hennes stjärnhästar Swagger och Devils Tongue har imponerat på hela landet, vecka efter vecka.

Därför har också tanken på att bli proffstränare väckts, men det innebär en i tid kostsam utbildning då den hålls i Wången, Östersund. Det skulle krävas att hon skulle tillbringa ett par veckor på plats i Östersund.

– Det går bara inte. Jag kan inte det, säger hon till travronden.se innan hon fortsätter:

– Men nuförtiden, när mycket sköts på distans, och man har datoriserade möten och många jobbar hemifrån, så borde det gå att lösa. Jag skulle kunna genomföra delar av utbildningen på hemmaplan.

Men det verkar vara svårare gjort än sagt. 

Svensk Travsport och Wången har avslagit Erikssons begäran om distansdeltagande.

– De har själva stått där på kursen och sagt "schablonbilden av en travtränare är en medelålders sur gubbe – vi vill gärna ändra på det”.

– Jaha… och när vi då dyker upp, lite fler och yngre kvinnor, är det inte läge då för att lyssna på oss, sträcka ut handen och försöka hjälpa till, istället för att bara vara fyrkantiga?

Jonny Staf, utbildningsansvarig på Svensk Travsport, säger sig förstå Eriksson situation.

– Vi är ju självklart för jämställdhet på alla sätt, och ser gärna att könsfördelningen bland travtränarna jämnas ut ännu mer, säger Staf.

Det hjälper dock inte Eriksson som nu funderar i banor om att eventuellt inte fullfölja utbildningen.

– Jag tycker att det borde gå att lösa de små önskemål som jag har. Lite grann är det ju ST självt som sätter ribban, för vad man vill säga och skicka för signaler till såna som jag. Men just nu kan jag inte rekommendera någon i liknande livsfas som jag, att ge sig in i det här.

Svensk Travsport har gett ett förlag till Eriksson som går ut på att hon tar med sig den yngre sonen till Östersund vilket hon själv inte ser som en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!