Robert Karlsson kommer att referera loppen under tävlingsdagen.
– Jag har stämt av det med min chef, VD:n Maria Croon. Det fanns inga negativa synpunkter eller intressekonflikt, så jag ser det bara som en rolig grej och inget som kommer att bli frekvent framöver, säger Karlsson.
Den Öjebybördige Karlsson äger ett CV inom sporten som närapå är lika imponerande långt som han själv mäter över marken. Hela 196 centimeter.
Han värvades från sportchefsroll i Umeå till Solvalla under mitten av 2000-talet. Han var också VD för huvudstadsbanan och bosatt på natursköna Ekerö under sin första period i huvudstaden. När han valde att flytta norrut igen jobbade han i det privata näringslivet och extraknäckte samtidigt som populär speaker, referent på olika travbanor.
När Umåker hamnade lite i brygga gick budet till Robert Karlsson igen.
– Jag trodde aldrig att jag skulle återvända till Umåker men jag fick en fråga när det var kärva bud, framför allt med ekonomin, och jag är nöjd med att ha fått ordning på den, sa han i en intervju när det stod klart att huvudstaden och Svensk Travsport kallade igen.
– Nu är jag tillbaka på Ekerö igen och vi trivs verkligen här, säger sportchefen.
Att Svensk Travsport ser en sportchef som kan se olika problem från tränares, kuskars, hästägares, banpersonalens, ja i stort sett alla inblandade håll borde ses som ett positivt incitament i en bransch där alla slåss om sina smulor från kakan. Robert var dock väl medveten om att han gick in i sin nya chefsroll i en tuff bransch i en tuff tid.
– Maria och jag har åkt runt till drygt 20 av landets banor. Vi har träffat operativa ledningar, styrelser, kommunfolk och många andra i olika roller på banorna. Svensk travsport står sig stark även om det finns orosmoln som i flera andra branscher och sporter. Det är svårt att ställa ut löften idag. Det är ett bekymmersamt kostnadsläge där exempelvis USA ser den högsta inflationstakten på 40 år. Inom travet är två faktorer extra tunga att bära i dagsläget för tränare och hästägare, nämligen drivmedlen och fodret, säger Karlsson och fortsätter:
– Vi är absolut medvetna om just det där, men det är inte mycket vi kan påverka. De garanterade prismedlen som travsporten får är dock positivt.
Det är ganska precis ett år sedan han klev in sportchefsrollen på ST. Ett år som inte liknat något annat med pandemier och andra tråkigheter runt om i världen.
– Ja, så är det och som sagt inte mycket vi kan påverka. Det vi kan göra och gör är att försöka se till att travsporten står sig stark runt om i landet. Och det jobbas verkligen hårt på ett positivt sätt på banorna. Joakim Johansson höll en imponerande föredragning när vi besökte Skellefteå och Boden står sig starka längst upp i norr. Nu väntar två av banornas stora arrangemang. Bodens midnattsolstrav och Skellefteås midsommaromgång. Jag minns för några år sedan, innan pandemin, när jag var på midsommartrav i Skellefteå. Man träffade många gamla vänner. Det var som om halva Piteå var på plats, säger Karlsson.
Apropå kommentera har Robert "reffat" in många historiska vinnare genom åren. Loppreferatet när hemmakusken Sandra Eriksson vann överlägset med hästen Swagger ifjol är ett örhänge många minns.
– Hemmahästar som vinner är alltid lite speciellt. Det blir spännande på lördag.