Tränarens självkritik: "Det tar jag på mig"

Efter den miserabla säsongsinledningen har Bodens BK nu ryckt upp sig och har nu tre matcher i rad utan förlust. "Vi gick in i serien med felaktig bild", säger Tomas Eriksson självkritiskt.

10 juni 2019 19:53

Tomas Eriksson gjorde debut som tränare inför förra säsongen i Bodens BK. Och den blev minst sagt succéartad då Eriksson ledde laget till serieseger och avancemang till division 1.

Men under 2019 har 34-åringen satts på prov. BBK:s inledning, med en poäng på de första nio omgångarna i division 1, var inte vad Eriksson hade varken hoppats eller trott på.

Nu, i efterhand, är Eriksson självkritisk.

– Självklart, det är jag som bär det yttersta ansvaret. Vi gick in i serien med felaktig bild och var för naiva och absolut, det tar jag på mig till hundra procent, säger Tomas Eriksson.

Boden försökte helt enkelt ta med sig det vinnande spelet i division 2 till division 1, ett spel Eriksson ganska snabbt märkte inte fungerade.

– Vi försökte redan i omgång tre att ändra på saker och ting i vårt spel, bland annat med hur vi skulle pressa och så, men det tar såklart ett tag innan man kommer in i det, säger Eriksson.

Under de tre senaste omgångarna har Boden vunnit en och spelat två oavgjorda matcher. Läget ser lite ljusare ut, BBK parkerar fortfarande på jumbopositionen i tabellen, men avståndet upp är inte så stort poängmässigt längre.

Men att det skulle ta nästan en tredjedel av säsongen för BBK att acklimatisera sig i division 1, var något som Eriksson inte räknat med berättar han.

– Förhoppningen var att anpassningen skulle gå lite smidigare. Som vi spelat de sista fyra matcherna hade man hoppats vi kunde gjort i omgång två eller tre, men vi kan inte gräma oss över det nu, säger han.

Vad i spelet är den stora skillnaden nu?

– Vi startar presspelet lägre. Direktiven är att spela bollen enklare och framåt. Fotboll är ganska enkelt och vi har fått gå tillbaka till grunderna, tajta till det hemåt och att bollen ska framåt för det är bättre att bollen är på motståndarens planhalva än vår egen.

Offensivt då?

– Få in bollen i straffområdet oftare, det är där man gör mål. Ett rakare anfallsspel och inte drälla med bollen så mycket, säger Eriksson.

Men den enskilt viktigaste händelsen som fick in Boden på rätt spår, det var en upplevelse som Bodensarna aldrig mer vill vara med om, även fast den ledde till något gott. Förlusten mot Akropolis i den åttonde omgången med hela 0–8.

– Allt ställdes på sin spets mot Akropolis. Visst, de var väldigt bra men vi var jättedåliga, det är inget snack om det. Men efter det så hände något, säger Eriksson, och fortsätter:

– Vi hade ett bra samtal och bestämde oss för så här dåliga är vi inte. Efter det så har vi visat upp helt andra prestationer, både som lag men framförallt individuellt. Det är stor skillnad nu, berättar Eriksson.

På fredag åker Boden till Västerbotten för att möta serietvåan Umeå FC.

– Det blir en ruggigt tuff match, de har ju gått som tåget. Jag är lite överraskad över det för de har många nya spelare men de har fått ihop det, säger Tomas Eriksson och avslutar:

– Kan vi slå Karlstad borta så kan vi slå alla lag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg

Ämnen du kan följa