Blir aldrig däckad

Den högklassiga tävlingen Strongest Man Lapland Grand Prix i Torneå förgylldes av ett världsrekord. Totalsegraren Andrus Murumets, Estland gick 50 meter med 160 kilo i vardera handen på tiden 50,62 sekunder.
- Jag är ännu inte i toppform, säger den nyblivne världsrekordmannen.

TORNEÅ2006-08-07 06:00
Helgens strongman GP-deltävling i Torneå blev inget annat än en dundersuccé. Kanonväder, mycket folk och styrkeprestationer av yppersta klass. Arrangörerna fick översvallande beröm för sina tävlingar och tävlingsledare Juhani Keinäinen var förstås nöjd. Både de tävlande, IFSA representanterna och Eurosportteamet var närmast hänförda av publiken och sättet tävlingarna genomfördes men också av regionen och det unika samarbetet mellan Haparanda och Torneå. Publiksiffran blev cirka 6 000 personer.
- Vi har fått mycket beröm och det kan mycket väl bli en fortsättning framöver, säger Keinäinen, ordförande i arrangörsföreningen Raakawoima (råstyrka, på svenska).
Tanken var att fredagens tävling skulle ha gått i Haparanda men då IFSA inte godkände säkerheten i Aspenhallen arrangerades båda dagarna på Pohjan stadion i Torneå, ett lyft med tanke på det fina vädret som gav en härlig inramning till tävlingarna.

Världsrekord och seger
Fredagens tävlingar startade på bästa sätt när publiken fick se ett världsrekord redan i första grenen, farmers walk. De tävlande hade till uppgift att gå 50 meter bärandes 160 kilo i vardera näven, ingen söndagspromenad, precis. Förra årets VM-fyra Andrus Murumets var den enda som orkade hela vägen och det gjorde han dessutom på världsrekordtid, 50 sekunder 62 hundradelar.
- Egentligen är jag inte i toppform ännu, det ska jag vara vid VM i Niagara Falls, USA i slutet på september, säger den jovialiske polisen som skojade med publiken och när han sa att han träffar många finnar i sitt jobb vid specialstyrkan.
Murumets blev också totalsegrare i tävlingen och var aldrig hotad. Enligt honom är det vinterns hårdträning som betalar sig och han har siktet inställt på att besegra världsettan Litauern Zydrunas Savickas, eller "Big Z" som han också kallas.
Hämmad hemmason
Det, bokstavligt talat, stora hemmahoppet Jani Illikainen, 160 kilo fördelat på 196 centimeter, stred tappert genom hela tävlingen men hämmades av den skada som han ådrog sig på förra årets nordiska mästerskap i Kristiansand, Norge.

Lårmuskeln gick av
Hela främre lårmuskeln brast vilket borde spolierat årets säsong men likväl stod Torneås stolthet som segrare i finska mästerskapen för andra året i rad.
- Det är svårt i grenar som jag måste gå i, för jag haltar rejält. Egentligen är jag inte redo för de här tävlingarna, men när det går ett Strongman GP på hemmaplan, då är man med, säger den lugne 30-åringen som blev fyra och bara var en halv poäng från tredjeplatsen totalt.
I fredagens sista gren hercules hold, där två vattenbehållare på totalt 170 kilo hålls rakt ut från kroppen vann Illikainen överlägset med tiden 49,28 sekunder.
Den svenska fanan hölls högt av Björn Andersson, Kalmar och Daniel Viklund, Porjus. Jorma Paananen, Luleå drog sig ur på grund av meniskproblem.
Björn Andersson slutade sexa vilket är bra med tanke på att det bara var 27-åringens åttonde tävling hittills.

Viklund hade egna fans
Daniel Viklund hade en egen fanclub med sig från Porjus och med sin tuffhet och kämpaglöd blev den i sammanhanget småväxte norrbottningen stor publikfavorit. I grenen yoke, okbärning med 420 kilo tog han i så att han fick näsblod bara efter några meter. Trots det gick han vidare och stannade till slut på 12,58 meter.
- Det var fruktansvärt tungt, en chock för hela kroppen. Det kändes som att jag skulle sprängas, frustar Viklund som slutade nia i tävlingen.
Viklund siktar på att komma med i GP-touren i klassen -105 kilo. Han väger i dag 108 kilo och helgens insats ökade nog chanserna för krutpaketet från Porjus att komma ut på världens arenor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!