Thurin byts in till ödesmatchen

Albin Lagergren missar även måstematchen mot Polen. I stället får en annan vänsterskytt, Jack Thurin, göra EM-debut.

Det har jag drömt om sedan jag började med handboll, säger 20-åringen.

13 januari 2020 12:36

Efter förlusten mot Slovenien är Sverige satt under press inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Polen på tisdagskvällen. Samtidigt fortsätter problemen på högerkanten för förbundskapten Kristján Andrésson.

Kim Anderssons landslagsnej och Linus Perssons knäskada gjorde att Albin Lagergren blev den enda högernian i den svenska truppen till handbolls-EM. Nu tvingas laget avstå även från Lagergren, som dessutom var den enda vänsterhänte niometersspelaren.

Men bland reserverna på plats fanns en annan vänsterskytt – som nu får chansen lagom till sista gruppspelsmatchen mot Polen.

Jack Thurin har börjat säsongen med IFK Skövde på ett övertygande sätt. Men i landslagssammanhang är den 1,99 meter långe högernian fortfarande relativt oprövad.

Så är det ju. Det är en stor skillnad mot (Jim) Gottfridsson och de här andra killarna. Men det är jättekul att få chansen nu, säger Thurin.
Det har kittlat i fingrarna när jag suttit på läktaren de första två matcherna, inför 12 000 på läktaren, det har varit riktigt häftigt att se.

"Krydda" i spelet

Sverige inledde hemma-EM med en storseger mot Schweiz. Men anfallsspelet kom inte upp i samma nivå i förlustmatchen mot Slovenien, bland annat i avsaknad av Albin Lagergren.

Att Thurin nu skrivs in i truppen innebär dock inte att han rakt av tar den 27-åriga Magdeburgstjärnans plats. I stället lär högerhänta Linus Arnesson, som ersatt Lagergren tidigare, få förnyat förtroende från start även mot Polen.

Jag har stort förtroende för de spelare som spelade mycket i går (söndag). Det är de som ska ta det stora ansvaret. Jack får bli en krydda i vårt spel, med sin längd och sitt skytte, säger Kristján Andrésson.

"Medicinska skäl"

Thurin själv är inne på samma spår.

Jag kan förhoppningsvis bidra med lite skytte och energi och jag är väl hyfsat spelsmart också, säger han.

Enligt landslagsledningen ligger "medicinska skäl" bakom beslutet att byta ut Albin Lagergren, som dragits med en fotskada, i truppen. Det finns dock fortfarande en möjlighet att högernian, som inte lämnat landslagssamlingen, kan spela senare under EM.

Albin har bett oss att inte kommentera hans hälsa i medierna. Han har rätt att bestämma över vad han vill dela med sig av, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.
Men hade det varit uteslutet att han skulle kunna spela mer i turneringen hade det inte funnits någon anledning till att han är kvar. Så långt kan jag sträcka mig.
Fakta: Jack Thurin

Född: den 9 juni 1999 i Skövde.

Längd/vikt: 199 cm/98 kg.

Klubb: IFK Skövde.

Position: Högernio.

A-landslagsdebut: 2019 mot Norge. Hittills 8 landskamper/14 mål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bornemann/TT, Micke Larsson/TT