Norrbottens drömlag har tagit sikte på segern

Nina Lintzén och Elisabeth Clausén fick en idé. Sedan började man leta efter norrbottniska löpare som sprang milen på under 40 minuter. Målet? Vasastafetten.

Bra sak. Lovisa Modig, till höger, hade bara hört bra saker om Vasastafetten: "De jag känner som sprungit säger att det är den bästa tävlingen de genomfört – en riktig folkfest."

Bra sak. Lovisa Modig, till höger, hade bara hört bra saker om Vasastafetten: "De jag känner som sprungit säger att det är den bästa tävlingen de genomfört – en riktig folkfest."

Foto: Thomas Lovgren

Terränglöpning2016-08-20 07:00

Nina Lintzén och Elisabeth Clausén är två namn så får de flesta löpare och skidåkare i länet att känna mjölksyra när de läser anmälningslistorna. De har vunnit det mesta som går att vinna på hemmaplan i Norrbotten, men har även haft framgångar utanför länet. En dag fick de en idé.

– Vi har så många duktiga löpare häruppe, borde vi inte kunna dra ihop ett lag till Vasastafetten?

Vasastafetten är sommarens motsvarighet till Stafettvasan (Där 5 åkare delar på Vasaloppets 90 kilometer), tio löpare på tio sträckor. Sagt och gjort, planeringen började och allt eftersom sommaren gick fastställdes laget, men samtidigt föll Elisabeth Clausén bort då ett bröllop dök upp. Tanken var att få ihop ett lag helt från Norrbotten med det visade sig vara svårlöst. Men en efter en tackade tillfrågade ja, några från Nina Lintzéns gamla långloppslag, några etablerade skidåkare och några supertalanger. Ja, supertalanger.

Orienteringsundret Hanna Lundberg som överraskade alla, inte minst sig själv, när hon vann milen på stadsmaran och har fått en viss Clausén att svettas ordentligt under sommarens tävlingar – förutom att hon nyligen vann sin klass på O–ringen. Jenny Larsson, skidåkaren som prisades med Hellnerstipendiet efter en fantastisk säsong. Sävastduon Clara Auland och Lovisa Modig som gång på gång visar vad de går för i skidspåret och ibland pressar världseliten. Sist men absolut inte minst, eller ja, hon är trots allt endast 15 år; orienteraren Maja–Lina Sande som slog banrekord på Kivijärviloppet så sent som förra helgen. Nina Lintzén är lagledare för laget som tagit namnet Team Elpex och har fördelat sträckorna.

– Jag har försökt fördela dem efter löparnas styrkor. Därför har Hanna fått en terrängsträcka över en myr bland annat, säger Nina Lintzén.

Lovisa Modig har fått en av de längre sträckorna och är verkligen taggad inför loppet.

– Ja, det är kul att man är ett lag liksom, samtidigt som det är upp till en själv att prestera på sträckan så har man de andra att heja på efteråt.

Prestationsmål då? Det brukar idrottare gärna tala om, men nej här finns en klar målsättning.

– Vi ska vinna!

– Jag är helt säker på att vi har en bra chans, det finns kanske fyra lag som kan slå oss, säger Nina Lintzén.

Kuriren träffade Nina, Lovisa, Clara, Jenny och Hanna på Ormberget en vecka innan Vasastaffetten. Ingen av dem hade sprungit loppet tidigare.

– Jag tänkte att det kanske skulle vara 10 lag anmälda, men sedan fick jag hör att det var hundra, säger Clara Auland.

Inför loppet har det skett lite rockader. Men det fanns mer vetenskap bakom fördelningen av bansträckorna skulle det visa sig, då Nina Lintzén räknat ut en sträcktid för varje löpare.

– Japp!

– (skratt) Va? Har du räknat ut hur snabbt vi ska springa? utbrast de övriga i församlingen.

Sist ut är Jenny Larsson.

– Alltså, det kommer att vara sjukt nervöst då jag inte kan vara med och heja på de andra och vet inte hur jag kommer att gå ut inför sista.

Totaltiden beräknades till 6 timmar 22 minuter och 9 sekunder. En vinnartid, för det är där ribban är lagd.

– Kanske låter det lite märkligt att liksom gå ut och säga att "vi ska vinna". (skratt) Men jag har svårt att se vem som ska slå oss måste jag säga, säger Nina Lintzén.

Klockan 10 lördagen den 20 augusti går startskottet. 6 timmar 22 minuter och 9 sekunder går Jenny Larssoni mål på Vasastaffetten.

– Eller kanske snabbare än så...

Sträckorna och löparna

1. Sälen-Smågan, 9.2 km – Solfrid Braathen, långloppslöpare

2. Smågan-Mångsbodarna, 14,3 km – Maja-Lina Sande, orienterare

3. Mångsbodarna-Risberg, 10,8 km – Hanna Lundberg, orienterare

4. Risberg-Evertsberg, 12.4 km, Lovisa Modig, längdskidor

5. Evertsberg-Oxberg, 15 km, Emilia Lindstedt, längdskidor

6. Oxberg-Gopshus, 4.5, Emma Eriksson, längdskidor

7. Gopshus-Hökberg, 4,7 km, Nina Lintzén, längdskidor

8. Hökberg-Läde, 4,7 km, Clara Auland, längdskidor

9. Läde-Eldris, 5.5 km Frida Hallqvist, längdskidor

10. Eldris-Mora 8.9 Km, Jenny Larsson, längdskidor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!