Förbundskaptenen från Boden om krisen: ”Vad är det vi gör?”

Det är kris i svensk damtennis och förbundskaptenen Johanna Larsson, från Boden, tycker att förbundet måste tänka om. ”Vi har inte riktigt något seniorprogram. Det är något vi diskuterar mycket”, säger Larsson till Helsingborgs Dagblad.

Damkaptenen Johanna Larsson, från Boden, fick se alla svenskar försvinna i första omgången av Nordea Open i Båstad den här veckan.

Damkaptenen Johanna Larsson, från Boden, fick se alla svenskar försvinna i första omgången av Nordea Open i Båstad den här veckan.

Foto: NICLAS JÖNSSON/Bildbyrån

Tennis2024-07-11 11:19

Kajsa Rinaldo Persson, på plats nummer 345, är bästa svenska på världsrankingen. Mångåriga Sverigeettan Rebecca Peterson har haft stora skadeproblem och är rankad 363. I den här veckans WTA-tävling i Båstad tog sig ingen svenska förbi första omgången.

Det finns juniortalanger som Lea Nilsson och Nellie Taraba Wallberg, men svensk damtennis är i en kris. 

Johanna Larsson flyttade tidigt söderut från Boden och hade fin en karriär på WTA-touren. Nu är 35-åringen förbundskapten på damsidan och hon letar efter en väg framåt.

– Vi har inte riktigt något seniorprogram. Det är något vi diskuterar mycket. Var tar du vägen efter gymnasiet om du inte vill åka till college? Var ska du träna? Vilka resurser finns?, säger hon i en intervju med Helsingborgs Dagblad och fortsätter: 

– Från förbundets sida har vi inget riktigt program för dem. Vi har inget center där de kan spela, som finns i många andra länder. Nu när Simon (Aspelin) kommit in som sportchef är en av hans största uppgifter att kartlägga och utvärdera; vad är det vi gör?

Larsson tycker att det behövs fler spelare för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt igen. 

– Vi behöver bli mycket bättre på att våga hela vägen, som spelare. Det lägger jag lite på spelarna. Man behöver ibland investera allt man har i ekonomi och tid. I allt vi gör, säger hon till HD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!