Talangen redo – efter tre år av skadeproblem

Rebecka Garderyd har tillhört Luleå Basket i tre säsonger, men talangen har dragits med två tuffa skador som hållit henne borta från spel. Men nu är 22-åringen redo för comeback.

9 januari 2019 12:33

Till helgen väntar två Europamatcher på hemmaplan och Rebecka Garderyd har fått klartecken att spela.

– Hon har fått tummen upp från sjukgymnasten. Det är väldigt glädjande. Man vet hur mycket hon gått igenom. Det har varit tre jobbiga år för henne, säger Luleåtränaren David Visscher.

Skadeproblemen började på college när hon ådrog sig en fotskada som hon tvingades rehabilitera i två år. Garderyd tog sig tillbaka, men drabbades av en ny skada när hon spelade i basketettan med Luleå Stars.

Hon trodde det var en rejäl stukning, men det visade sig att det uppstått en spricka på två ställen i foten, där flisor hade lämnat.

Efter en lång väg tillbaka är hon redo, men Visscher vill inte sätta för stor press på henne.

– Det måste få ta tid. Innan hon blev skadad rankades hon som en av Sveriges bästa guarder i sin åldersgrupp. Det är definitivt en stor talang, men hon är klok och förstår själv att det inte tar bara några månader att hitta tillbaka till samma nivå på hon var på tidigare. Jag tror hon kommer bli riktigt bra framöver.

Det återstår att se hur mycket tid det blir för Garderyd i helgens EWBL. Där tar man emot Basket Zabiny Brno från Tjeckien och Piestanske Cajky från Slovakien.

– Hon har fått klartecken att spela och nu är det upp till mig om hon går in på plan. Nu har hon tränat ett tag, men inte fått in matchtempot ännu. Det är en del av processen, säger Visscher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mimmi Åkerlund