Supertalangen överraskades med 100 000 kronor: "Galet"

Årets Max-stipendiat är utsedd. 15-årige kampsportstalangen Linus Vesterlund tilldelas stipendiet och 100 000 kronor. "Det är helt galet, hade jag aldrig kunnat tänka mig", säger 15-åringen.

Linus Vesterlund, Soo Shim Piteå, mottog ett stipendium på 100 000 kronor.

Linus Vesterlund, Soo Shim Piteå, mottog ett stipendium på 100 000 kronor.

Foto: Victor Tjärnberg

Taekwondo2020-07-15 16:13

Under onsdagsförmiddagen delades Max idrottsstipendium ut för den 36:e gången i ordningen, i samband med nyöppningen av restaurangen på Robertsvik i Luleå.

Stipendiet tilldelades kampsportstalangen Linus Vesterlund, tävlandes för Soo Shim Piteå, och mottar även 100 000 kronor från företaget.

– Det är helt galet, hade jag aldrig kunnat tänka mig. Jag hade faktiskt ingen aning. Enormt kul. Jag är fortfarande lite chockad, säger Vesterlund.

Hur ska du använda pengarna?

– Jag har faktiskt inte tänkt på det. Jag har ingen aning. Jag kommer antagligen använda det för tävlingar, avgifter. Det blir som en avlastning. Det är helt galet. 

Vad var första tanken när du kom hit?

– Först hann jag tänka om det var ett dopningstest. Det hade varit lite konstigt att göra det på Max. Jag hann inte tänka på det. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle få 100 000. Det är ofattbart, säger 15-åringen.

15-åringen har en gedigen meritlista inom taekwondosporten, men en stortalang från början vill han inte kalla sig. 

– Jag började och var verkligen sämst. Men sen tränade jag hårt. Så länge man tränar hårt och vet vad man vill så kan man nå så långt man vill. Första åren gick det väldigt dåligt. Sen tog jag ett guld, och då började det rulla på och jag tog tio raka guld. Då fick jag chansen att vara med i SM, gjorde ganska bra ifrån mig. Sen var jag med i ett till SM och då tog jag guld när jag var tio år. Då kände jag att jag skulle fortsätta. Det var ju hur stort som helst, säger han och fortsätter: 

– Jag har tagit fem raka SM-guld i olika viktklasser. Jag har varit utomlands och tävlat i VM, två EM, blev femma på VM och förlorade mot guldmedaljören. Jag har tagit guld på US Open, guld på German Open, guld på Riga Open.

Du har alltså inte varit någon jättetalang från början?

– Verkligen inte. Det var mer tvärtom. Första träningen och första året, har mamma berättat att hon tänkte. ”Det kanske inte var något för Linus det här”. 

Redan under onsdagskvällen fortsätter resan för 15-åringen. Den här gången mot Kroatien.

– Jag åker i kväll (onsdag) och jag blir borta på träningsläger i Kroatien i tolv dagar. 

– Vi kommer köra typ två träningar per dag i tio dagar. Då kör vi både fysträning, där vi springer och gymmar. Sen också grenspecifikt med taekwando. Det är ganska brett, antingen där man sparkar mot varandra med taktik och teknik. 

Inför den här säsongen tog Vesterlund det svåra steget från kadett, för ungdomar mellan 12 och 14 år, till junior. 

I oktober väntar det första världsmästerskapet i juniorklassen. Då är målet självklart.

– Guld såklart. Jag åker inte dit för att förlora. Jag måste träna hårt för att nå dit, säger Linus Vesterlund.

Men det långsiktiga målet är något annat. 

– OS-guld och bli rankad etta i världen. Så är det, säger kampsportstalangen och fortsätter:

– Jag kommer vara 19 år när det är OS 2024 (i Paris). Förhoppningsvis har jag kvalat in då. Jag ska nog lösa det (skratt). 

Var har du dina styrkor?

– Mentalt, säger Linus Vesterlund.

Utveckla.

– Jag kan känna på mig vad folk ska göra. Jag är ganska teknisk också. När man tränar så mycket som man gjort, så lär man sig vad folk tänker och gör. Samtidigt måste man tänka på att folk är olika. Så i början av matchen försöker jag vara lugn och känna efter var personen är.

Fakta

Namn: Linus Vesterlund

Ålder: 15 år

Klubb: Soo Shim Piteå

Meriter: Fem raka SM-guld, femma på VM, guld på German Open, guld på Riga Open, guld på US Open, två EM

Aktuell: Tilldelades Max-stipendiet som den 36:e i ordningen

Om taekwondo: "Taekwondo betyder "foten och handens väg" och är en kampsport och OS-gren, av koreanskt ursprung, för stående strid, som lägger större vikt på sparkar än de flesta andra liknande kampsporter", enligt Wikipedia. Blev en sport på OS-programmet till spelen i Sydney 2000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!