Sverige krossat av Portugal: "Är katastrof"

Portugal krossade Sverige – och med största sannolikhet också de blågula medaljdrömmarna i EM.

Inför en förstummad hemmapublik i Malmö föll handbollslandslaget stort, 25–35.

Det är katastrof, säger Linus Arnesson.

17 januari 2020 21:59

Det var mycket gult och blått på läktarna i Malmö arena, men EM-festen ser inte ut att bli långlivad för svensk del. Efter förlusten mot Portugal är Sverige piskat att vinna sina tre återstående matcher – och frågan är om ens det räcker för att ta sig vidare till semifinal.

Sett till förhandstipsen inför turneringen är det en skräll att Portugal över huvud taget är på plats i mellanrundan. Men med tanke på hur EM har sett ut kanske man inte ska höja alltför mycket på ögonbrynen åt den portugisiska segern. Medan Portugal har slagit ut stormakten Frankrike har Sverige på stapplande steg tagit sig igenom gruppspelet utan att imponera.

Men få hade nog kunnat ana att Sverige skulle bli så utspelat, på gränsen till förnedrat, av sina rödklädda motståndare.

Läckte bakåt

Framför allt är det anfallsspelet, utan skadade högernian Albin Lagergren, som har gått på kryckor och mot Portugal dröjde det nästan fem minuter innan Linus Arnesson spräckte Alfredo Quintanas nolla. När det för en stund lossnade lite framåt – Sverige hade 7–6 efter 13 minuter – började Blågult läcka bakåt i stället. Portugal fick gång på gång spela sig fram till fina lägen och efter två räddningar på elva skott hade Mikael Appelgren gjort sitt mellan stolparna.

Sverige gick till pausvila i underläge 12–15, trots en räddning i sista sekunden av inhoppande Andreas Palicka.

Utklassning

Och någon bättring skulle inte komma. I stället blev det allt tystare i arenan och alltmer paralyserat på planen när Portugal sprang ifrån ytterligare.

Klasskillnaden var brutal. Sverige hade ingenting att säga till om – och när förbundskapten Kristján Andrésson tog timeout med knappt tio minuter kvar började åskådarna lämna läktarna i strida strömmar. Redan då ledde Portugal med 29–20 och matchen var förstås förlorad.

Vi förtjänar inte att vinna i dag. Vi förtjänar att bli krossade med tio-elva mål eller vad det blev. Vi läcker överallt och får inte stopp på något och det ser bara pojkaktigt ut, säger Linus Arnesson.

"Inte acceptabelt"

Han hade ingen förklaring till raset.

Det finns inget sätt att försöka rättfärdiga det på. Det är katastrof. Det ska inte få se ut så här, man kan förlora matcher men det beror på hur man förlorar. I dag var det inte acceptabelt. Det gör jätteont. Vi ska visa mycket bättre för fansen, oss själva och svenska folket. Det är vår hemmaplan och vi måste visa det. Det är inte acceptabelt mot dem.

På papperet lever Sveriges EM-hopp åtminstone till på söndag kväll, då hittills obesegrade Norge står för motståndet.

Kan Blågult ladda om?

Absolut. Som det känns just nu är det svårt, men man får må piss nu och lite längre fram och i morgon vid frukosten är det dags att ladda om, säger Linus Arnesson.
Fakta: Läget i Sveriges grupp

Sex lag gör upp i mellanrundan i EM i Malmö och de två bästa lagen går vidare till semifinal.

Tabelläget med tre matcher kvar att spela:

1) Norge, 4 poäng.

2) Slovenien, 4 poäng.

3) Portugal, 2 poäng.

4) Ungern, 2 poäng.

5) Sverige, 0 poäng.

6) Island, 0 poäng.

Återstående matcher, söndag: Portugal–Island, Slovenien–Ungern, Sverige–Norge.

Tisdag: Portugal–Slovenien, Norge–Island, Sverige–Ungern.

Onsdag: Portugal–Ungern, Norge–Slovenien, Sverige–Island.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT, Simon Sjöstrand/TT