Supportrarna går samman: "En stor seger för läktarkulturen"

Tidigare under säsongen gavs Luleåfans ett flaggförbud – som konsekvens att av någon antände en rökbomb på läktaren vid bortaderbyt mot Skellefteå AIK i slutet av oktober. Nu organiserar sig fansen i SHL och hockeyallsvenskan i Supporterunionen för att tillsammans ta strid i viktiga supporterfrågor.

24 januari 2020 11:44

Reaktionerna från supporterhåll har varit starka sedan man tilldelades flaggförbudet för tre månader sedan. Kollektiv bestraffning har det kallats – nu går landets supporterföreningar till elitklubbarna inom ishockeyn för första gången i historien samman.

– Det betyder mycket för supportrarnas röst i stort. Det har funnits flera viktiga frågor under säsongen och vi känner att det bästa är att gå samman i en union, där vi tillsammans kan föra och styra dessa frågor, säger Luleåfans ordförande Tobias Wahlroos.

Varför väljer ni att göra detta?

– Det känns som att vi har en vinning i att vara enade. Sakfrågorna styr varje enskild supporterförening, men övergripande frågor kan vi driva tillsammans mot liga, förbund och andra organisationer.

Alla har ställt sig bakom bildandet, med två undantag. Supporterklubbarna till Skånelagen Kristianstad och Rögle finns inte med på listan.

 

Supportrarna ska inledningsvis driva två huvudfrågor tillsammans. Där motverka flaggförbud och kollektiv bestraffning är en av dem.

– Fokus kommer ligga där från början, men det kan förändras med tiden. Helt enkelt aktuella frågor för oss just då.

Han fortsätter sedan:

– Vår supporterskara har varit utsatt just i frågan om bestraffning med flaggförbud. Fler än vi i Luleå har fått flaggförbud och det ser vi som en illavarslande utveckling som vi hoppas att vi slipper se i framtiden.

Tillsammans får supporterklubbarna en starkare röst, menar Wahlroos.

– Luleåfans har försökt lyfta frågor ur ett bredare perspektiv och då känns det jättebra att vi kan gå ihop. Det är oerhört nyttigt för utvecklingen att skapa en stark röst.

 

Trots att supportrarna är konkurrenter både på isen och läktaren, är det här frågor som enar. Inte bara hockeysupportrar utan även andra delar av läktarkulturen, berättar han.

– Vi är på helt olika plan i vissa supporterfrågor och håller på olika lag. Steget som vi tar nu tror jag dock är jätteviktigt. Vi visar att vi bryr oss om supporterkultur i stort. Hade vi inte stått upp i vissa frågor, som flaggförbudet, hade läktarkulturen begränsats eller försvunnit.

– Det här känns verkligen som en stor seger för läktarkulturen, avslutar ordföranden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!