Turesson klarade Lidingöloppet under två timmar

Mustafa "Musse" Mohamed vann och sprang på den snabbaste svenska tiden någonsin i Lidingöloppet, 1,37,10. Lite långsammare gick det för bäste norrbottning, den tidigare skidorienteringsstjärnan Claes Turesson, OK Renen. Men 35-årige Claes tog sig i alla fall som ende länsbo in under två timmar i det stentuffa terrängloppet på Lidingö, där den sista milen är särskilt krävande.

STOCKHOLM2008-09-29 06:00
- Det var mitt stora mål. Jag har sprungit Lidingöloppet en gång förut 2004, då jag hade 2.00.22. Det sved rejält den gången att inte klara tvåtimmarsgränsen, och därför var det skönt att lyckas nu, säger en glad Claes Turesson till Norrbottens-Kuriren efter att ha sprungit i mål på 1.59.34 vilket gav en 79:e plats i det väldiga startfältet.- Marginalen var inte så stor, men den räcker, fortsätter Claes som i loppet hade ett så lågt nummer som 9 på sin nummerlapp.Normalt brukar det innebära att han tagit den fina placeringen i ett tidigare lopp.- Men så är det inte, hehe. Jag måste nog rama in den här nummerlappen, för det var nog många längs banan som tänkte så här "att det går nog inte så bra för den där grabben i år". Förklaringen var att jag seedat upp mig och fått en vakant plats i startfältet, skrattar Turesson.Striden om epitetet bästa norrbottning blev tuff, men det var alltså Claes Turesson som drog längsta strået på den tuffa tremils-slingan.Säveros vann M60-seger
Närmast honom i BD-ligan var Rivieras Mikael Berg, som inte klarade två timmar utan fick nöja sig med 2,00,24 och en 84:e
plats.Robert Hällmark, Luleå på 93:e
plats och Kenneth Boman Lulekamraterna på 96:e klarade inte heller gränsen utan landade på 2,01,10 respektive 2,01,24.I damernas elitklass ledde Anna Rahm, Rånäs från start till mål och landade på tiden 1,53,20. Här var Kristin Larsson, Överkalix bästa norrbottning, 38,med tiden 2,24, 24. Lena Turesson, OK Renen var 41:a med tiden 2,24,41.Norrbotten fick också en seger på Lidingö. Det var hårdingen och veteranen Magnus Säveros, Niilivaara, som i M60-klassen, 10 km, tog segern även i år.Han sprang också snabbare i år än förra året.Salming slog Renberg
I fjol vann Magnus på 39,00. I år hade han 38,38 i vinnartid i klassen där Lars G Eriksson, Lulekamraterna var fyra.En fin placering tog också Lulekamraternas Maija Henriksson i K 50, 10 km, när hon kom trea på tiden 45,00.Norrbottens två största hockeyprofiler, Börje Salming och Mikael Renberg, sprang också årets Lidingölopp. Och veteranen Salming, 57 år, var snabbast av de två med tiden 3,09,43 på 6.085:e
plats.Renberg, som tävlar för Vettingens löpsällskap efter området där han har sin stuga på Fårön, kämpade sig också igenom det krävande terrängloppet och kom i mål på tiden 3,16,23 vilket gav en 6.663:e placering i fältet.Mustafa "Musse" Mohameds seger var hans tredje i klassiska Lidingöloppet. "Musse" vann lördagens lopp på den snabbaste svenska tiden någonsin, 1.37,10.- Jag är trött och mycket glad. När det var tre kilometer kvar märktes det att de andra var tröttare än vad jag var, och det utnyttjade jag, konstaterade Lidingö-segraren.