Tre länsess i leken

Förväntansfulla och i god form.  Då passar det perfekt för länets duktiga löpartjejer Marie Eriksson och Cornelia Henriksson att stå på startlinjen i löparfesten Tjejmilen på Gärdet i Stockholm.

SIKTAR PÅ BRA TID. Cornelia Henriksson är en av tre seedade löpare från Norrbotten. Formen är god, det visade inte minst tiden, nytt pers, på SM.

SIKTAR PÅ BRA TID. Cornelia Henriksson är en av tre seedade löpare från Norrbotten. Formen är god, det visade inte minst tiden, nytt pers, på SM.

Foto: Roland S Lundström

Stockholm2009-08-29 06:00
Duon gör det i sällskap med 26.000 andra tjejer i en tävling som blivit landets största idrottsevenemang för kvinnor. - En härlig folkfest, säger Marie Eriksson, Tväråselet, som sprungit två gånger tidigare i karriären. För kompisen på resan, ett år äldre Cornelia Henriksson, Morjärvs SK, är det däremot debut i Tjejmilen och hon ser också fram mot en fin löpdag på milen på Djurgården i morgon. - Det blir spännande. Tjejmilen är lite som Vårruset med mycket feststämning, men det handlar också om en tuff tävling där många löpare satsar hårt, säger Cornelia Henriksson efter att hon och Marie klivit av tåget i huvudstaden. Siktar på förbättring
Bland de som satsar hårt finns också den förhoppningsfulla länsduon. Båda satte prydliga personliga rekord på 10.000 meter bana vid SM i Malmö. Marie Eriksson sprang då i mål på fina 36.29.18 efter att ha kapat sitt "pers" med en hel minut, och Cornelia Henriksson noterade goda 37.23 efter att ha sprängt sig lite med för hårt öppningsfart i loppet. Efter SM har Marie och Cornelia gjort några lopp för att spetsa formen, och bland annat mötts på 3.000 meter bana i Skellefteå. - Då var det riktigt tufft, men Marie vann med några futtiga hundradelar, skrattar Cornelia. Nu är målet i Tjejmilen att förbättra sina bästa miltider. - Men naturligtvis är det lite svårt att jämföra bana och terräng. Det finns faktiskt några småknixar på milbanan på Djurgården, konstaterar Cornelia och Marie. Utöver dessa båda är ytterligare en norrbottnisk tjej seedad i Tjejmilen. Det är Lulekamraternas Anna Nordin, som i juni kom 17:e vid maraton-SM i samband med Stockholm Maraton och som har ett så fint personrekord som 3.13.29 på helmaran. Jobbar med landslag
Nu blir det intressant att se vad Anna kan göra i betydligt kortare Tjejmilen. Anna som vid sidan av löpningen också är sjukgymnast och bland annat jobbar halvtid med det svenska skidskyttelandslaget sedan tre år tillbaka. Det betyder att Anna Nordin finns med på både träningsläger och tävlingar med skidskyttelandslaget och har uppemot 100 resdagar per år. Hon också med sin egen träning som kommer väl till pass i Tjejmilen på Djurgården i morgon. Tufft schema
Där talar allt för att segern går till svenska mästarinnan Isabellah Andersson, Hässelby SK. Hon har vunnit allt inom svensk långlöpning på damsidan de senaste två åren. Nu laddar hon upp med att springa 5.000 meter i Finnkampen i dag, lördag,och åker sedan minibuss till Stockholm för att springa Tjejmilen.

Snacka om tuffa tjejer.

Fotnot: Länets bästa placering under Tjejmilens 25 år har Karin Johansson, Malmbergets AIF på femte plats 1991 med tiden 36.16. Numera bor Karin Johansson-Edman som bekant i Luleå sedan många år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!