Palo laddar för SM på Stadion

Tidigare i sommar flög Haparandas stavhoppare Elias Palo över drömhöjden fem meter. Nu laddar han för SM i friidrott på anrika Stockholms Stadion i helgen.
- Det känns alldeles underbart, säger 30-åringen.

REDO. Elias Palo har tränat hårt inför SM på Stadion i Stockholm, men besväras av en fingerskada efter en bruten stav.

REDO. Elias Palo har tränat hårt inför SM på Stadion i Stockholm, men besväras av en fingerskada efter en bruten stav.

Foto:

Stockholm2012-08-24 06:00

Tyvärr har han blivit aningen störd i sin SM-uppladdning av en liten spricka i lillfingret, men tävla ska han i alla lägen.

- Jag knäckte en stav på träningen och fingret kom i kläm. Nu har jag lite svårt att greppa staven, men jag hoppas att det släpper till på lördag, säger Elias Palo.

Elias Palo har haft det motigt i sin karriär. En rad skador har tvingat honom till långa uppehåll i sitt stavhoppande genom åren. Främst har det handlat om knäskador.

Svåra skador som till slut tvingade honom utomlands för att få göra en operation.

- Jag åkte till Tallin i Estland och blev opererad, och det var vändningen för mig, även om det tagit några år att komma tillbaka, berättar Elias Palo.

Drömgränsen passerad
När Haparandas stavhoppare Elias Palo tog fem meter var det vid en tävling i finska Kemi, och det var en gammal dröm som gick i uppfyllelse.

- Jag har inte velat sluta förrän jag klarat att ta mig över fem meter, säger Palo vars drömhopp också är nytt distriktsrekord i Norrbotten.

Ända sedan 1999, då han för en tid la staven på hyllan på grund av alla skador, har femmeters-drömmen funnits där och gnagt. Nu är drömgränsen passerad, och då vill han nå ännu högre. Därför ser han med gott självförtroende fram mot att möta den svenska eliten på SM.

- Inför den här säsongen satte jag, och min tränare
Tony Kumpula allt på ett kort, för att försöka förbättra min snabbhet som inte alls varit bra. Jag har en bra teknik, men är fortfarande långsammare i ansatsen än de flesta andra svenska stavhoppare, förklarar Elias Palo.

"Givit utdelning"
- Snabbhetsträningen har givit utdelning. Nu kan jag börja blicka mot högre höjder. Tack vare bättre snabbhet kan jag ta ett högre grepp och ha en styvare stav.

I yngre år tävlade han mycket mot dagens Sverige-etta Alhaji Jeng, och slog
honom ett antal gånger.

- Jag vann över honom flera gånger trots att han är mycket snabbare än mig, konstaterar Elias Palo.

Nytt möte med Jeng
På lördag möts de två igen.

Elias har inga drömmar om att slå Alhaji igen, men han har faktiskt en liten medaljchans om han får det stora lyftet igen. Alhaji har hoppat hela 5,72 meter den här säsongen och är suverän i årsbästalistan följd av Melker Svärd Jacobsson som hoppat 5,35. Men i kampen om tredjeplatsen blir det hårt med sex-sju hoppare, däribland Elias Palo, som gjort runt fem meter.

- Ett riktigt getingbo så det blir spännande, säger Palo som i vardagslag är operatör på en limfog-industri, jobbar heltid och bara kan träna på kvällar och helger.

Tränaren Tony Kumpula i Haparanda är lika imponerad han av sin adept.

- Elias är i sitt livs form just nu. Ska bli riktigt kul att se vad han kan göra på SM, säger Kumpula efter den sista finslipningen på Torneå Stadion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!