Kampen fortsätter

Han gick ner åtta kilo på en vecka och klev upp på rankingens femteplats.Nicklas Bäckström lever sin dröm och siktar fortfarande på att bli världens bästa MMA-fighter.- Ibland funderar jag på hur det skulle vara att leva ett normalt liv, säger han.

Michihiro Omigawa, left, of Japan, and Darren Elkins, of the United States, fight in a featherweight mixed martial arts bout at UFC 131, Saturday, June 11, 2011, in Vancouver, British, Columbia. Elkins won in a decision. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck)   Foto: Darryl Dyck

Michihiro Omigawa, left, of Japan, and Darren Elkins, of the United States, fight in a featherweight mixed martial arts bout at UFC 131, Saturday, June 11, 2011, in Vancouver, British, Columbia. Elkins won in a decision. (AP Photo/The Canadian Press, Darryl Dyck) Foto: Darryl Dyck

Foto: Darryl Dyck

Stockholm2012-04-28 06:00

Det har gått drygt två år
sedan Norrbottens-Kuriren berättade om Nicklas Bäckström. Den i  dag 22-årige
Luleågrabben som växte upp med två brottningsvilliga bröder som på ett broderligt sätt pucklade på honom och presenterade honom för kampsporten. Ett intresse väcktes och som tioåring
började Nicklas med jiu jutsu och fyra år senare bestämde han sig för att satsa helhjärtat på MMA-mixed martial arts.

Efter gymnasiet packade han resväskan och lämnade Luleå för Stockholm enbart för att få bättre träningsmöjligheter.

Under sin karriär som MMA-fighter har det hunnit bli fyra matcher för Bäckström som fortfarande är obesegrad. Senaste framgången kom den 23 mars när Luleåsonen vann över Sergej Grecicho från Litauen under en tävlingsgala i finska Seinäjoki. En seger som innebär att han ligger på femteplats på europarankingen i sin viktklass.

Keso, kesella och vatten
Nicklas Bäckström fick kämpa hårt för den framgången - både i ringen och på vågen. Han hade bara en vecka på sig att gå ner åtta kilo till rätt matchvikt, 66 kilo.

- Folk tyckte väl att jag var lite tokig som tog en match mot en så högt rankad motståndare med så kort varsel.

Bantningsdieten bestod av keso, kesella och upp till åtta liter vatten varje dag.

- Det handlar mycket om inställning om man ska lyckas med en så grej. Sedan är invägningen en dag innan så man hinner gå upp ganska mycket innan matchen, säger Bäckström.

Nästa utmaning väntar
i Karlstad den 5 maj när Nicklas Bäckström ställs mot norsk rutin i form av 39-årige Thomas Hytten som förlorat fyra av sina fem senaste matcher.

Vill unna sig en fest
Bäckström berättar att
betalningen blivit lite bättre när han börjat klättra på rankingen men det handlar fortfarande inte om något lyxliv. I sin första match fick han femhundra kronor vilket inte täckte kostnaderna för den obligatoriska läkarkontrollen

Är det fortfarande lika roligt?

- Det är roligt att få åka
utomlands och tävla men
i bland skulle det vara kul att leva som andra i min ålder och unna sig att gå ut och festa ibland. Men jag känner att jag har jävligt bra chans att bli bäst i världen på det här.

Nicklas Bäckström berättar att han lever väldigt sparsamt. Krogsväng blir det kanske två gånger per år och kosten handlar mest om pasta och tonfisk. Dygnet har alldeles för få timmar för att räcka till för annat än träning.

- Det blir minst två pass per dag, ibland tre. Det händer att jag tar en vilodag ibland om jag inte får allt för mycket myror i byxorna.

Försöker inte förbjuda
MMA är en kamsportsform som är på stark frammarsch det visade inte minst galan
i Globen för snart två veckor sedan som lockade en
rekordpublik på 15.200 personer. Kritiken mot sporten har dock varit kraftig och många förespråkar ett totalförbud.

Nicklas har ingen förståelse för den kritiken och anser att den är löjlig. De aktiva är vältränade och förberedda på sparkar och slag och skaderisken är inte större än inom många andra sporter.

- Sedan tycker jag att det är upp till var och en vad man vill göra med sin egen kropp, det ska inte någon annan bestämma.

Men det handlar ändå om slag och sparkar mot huvudet.

- Du behöver inte kolla på det om du tycker det är otäckt. Det är som med allt annat, det finns sporter som jag inte tycker är kul och då väljer jag att inte titta på det. Jag försöker inte förbjuda sporten bara därför.

Nicklas Bäckström har själv aldrig blivit skadad under träning eller match.

-Blomkålsöron och lite jack har man fått men det blir man bara snygg av (skratt).

Känner du dig rädd någon gång?

- Nej.

Hockeykillen från Luleå som var för tunn för ishockey och tappade intresset brinner fortfarande lika mycket för MMA. När Kuriren träffade honom den där vinterdagen 2009 ville han bli bäst i världen.

Två år senare kommer svaret lika snabbt och utan minsta tvekan.

- Det här är bara början. Jag ska bli bäst i världen, det är bara att vänta och se.

Exempel på några av de generella regler som
definierar sporten:

Tillhyggen får ej användas.

Nypa, klösa, bita, peta
i ögon och slag mot bakhuvud och skrev är ej tillåtet.

En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.

Utövarna måste bära tandskydd, suspensoar och handskar ska genomgå läkarkontroller både före och efter match.

Vinst eller förlust avgörs genom: Poäng, att någon ger upp, knockout eller att domaren bryter matchen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!