Stjärnan kan debutera i premiären: "Ser ljusare ut"

Arttu Ilomäki har missat inledningen av försäsongen, på grund av en fotskada. Nu är centern på väg tillbaka och är snart redo för spel, kanske redan till CHL-premiären mot Augsburg på torsdag. "Han ser bättre och bättre ut", kommenterar Henrik Stridh.

23 augusti 2019 14:50

VM-guldmedaljören har sedan en tid tillbaka börjat träna med laget på is och är med på alla övningarna.

Han har hämmats av den skada som han ådrog sig under sommarträningarna i Finland. Nu närmar han sig comeback.

– Det är fortfarande lite problem, men det blir bättre för varje dag, och jag kan göra saker bättre och bättre. Vi får se när jag är redo för spel, säger Arttu Ilomäki.

Kan du gå för fullt på träningarna?

– Ja, nästan. I princip utan problem, men jag måste få tillbaka balansen helt och hållet. Det kommer ta några dagar, men allt är bättre nu.

Assisterande tränare Henrik Stridh märker att finländaren är på bättringsvägen och stänger inte dörren för spel redan i CHL-premiären.

– Jag hoppas att han ska vara närmare matchduglig form. Det är tre träningar innan torsdag. Det måste läkarteamet och Arttu svara på. Han ser bättre och bättre ut. Han är med på hela träningarna och det ser ljusare ut.

Ilomäki ska träffa läkarna, för att komma närmare ett beslut.

– Jag vet inte än om jag kan spela. Jag ska prata med läkarna, sedan är det upp till tränarna hur de vill använda mig. Så klart, känner jag mig bra, kanske jag kan spela, säger världsmästaren.

Austin Farley har ännu inte kommit till Luleå och Emil Larsson finns på skadelistan till slutet av november. Därmed är norrbottningarna två ytterforwards kort.

Ilomäki har tidigare i sin karriär spelat som både forward och center. Även om han är värvad som en center, öppnar Stridh för att han kan användas som ytterforward.

– Vi får se, när han är duglig för spel var han hamnar. Han är värvad hit och tänkt som en center. Precis som du säger, kan han spela ytterforward och är inte helt främmande för den rollen. När han är frisk och hel tar vi beslutet om var han kommer att spela någonstans, säger han och fortsätter.

– Det kan bli ytterligare skador som ställer till det, men grundtanken är att han ska spela center. Men det är som du säger, vi har Emil skadad och Farley har inte kommit än. Det fattas lite folk, men vi får se.

Ilomäki berättar om frustrationen, att som ny spelare behöva stå på sidan redan från början.

– Det är så frustrerande. Jag är i ett nytt lag. Då vill man träna och kunna göra allting med grabbarna, men jag måste vara ensam på sidan. Det är otroligt tröttsamt. Det tar på psyket, men du måste försöka hålla dig fokuserad och vara glad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!