Stefan Holm: "Är lika omtumlad som han är"

Han har inte ens fyllt 15 år, Melwin Lycke Holm.

Men på friidrotts-SM i Karlstad, hans första på seniornivå, slog 14-åringen till med ett superhopp när han klarade 2,09 i sista försöket och tog brons.

Det är helt galet, säger han.

31 augusti 2019 16:09

Innan bronshoppet hade talangen, som fyller 15 i oktober, tagit 2,07 i första försöket vilket redan det innebar personligt rekord.

2,09 är högre än vad någon annan 15-åring någonsin gjort i Sverige. Det tidigare rekordet för åldersklassen innehades av Patrik Sjöberg som vid samma ålder hoppade 2,07.

Melwin Lycke Holm menar att han inte hade så höga förhoppningar inför tävlingen. Att det "skulle vara bra" om han tog ingångshöjden.

"Vet inte hur jag lyckades"

Ingen kan förvänta sig att en 14-åring ska göra något, liksom. Så jag tänkte att "det är bara att gå in och köra och ha kul", och hoppa som när jag var liten, bara för att det var skoj, säger 14-åringen som en stund efter succén fortfarande sprudlar av glädje.

Han beskriver 2,07-hoppet som "en riktig pärla", och 2,09 som något ännu större.

Jag vet inte riktigt hur jag lyckades ladda om till 2,09, det var nästan bara på ren vilja att jag tog det, säger Melwin Lycke Holm, som genast rusade ner och firade med sina vänner på plats.

Sedan fick pappa Stefan en lång kram.

Jag är lika omtumlad som han är, tror jag, säger Stefan Holm.

"Väldigt speciellt"

Höjdhoppslegendaren, tillika tränare, stod nervöst och följde dramatiken vid staketet intill.

Jag visste ju att han kunde hoppa högt, men det är en sak att göra det i den här typen av tävling. Det blir väldigt speciellt för Melwin, eftersom han bara är van vid att tävla i sin egen åldersklass och då vinner han ju ofta med 15, 20, 30 centimeter. Det är bra att kunna hantera det här med.

TT: Att han gör det här så tidigt, vad tyder det på?

Att han har en stor talang råder det inga tvivel om. Nu gäller det bara att vi lyckas hålla honom hel och frisk och att han får en fortsatt utveckling.

SM-guldet gick till Andreas Carlsson på 2,13 och silvret till Fabian Delryd på 2,11.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Carlsson/TT, Simon Sjöstrand/TT