Krönikan: "Stadsmaran är en plantskola för barnen"

Luleå Stadsmara 2016 bjöd på strålande väder, tuffa utmaningar och en nervkittlande duell i damernas halvmaraton. Och en talang utöver det vanliga.

Genom Storgatan. Bjarne Bergquist (5), Lulekamraterna, och Timo Eriksson (11), Dalasjö IK, fajtades om positionerna under första varvet i Craft Halvmaraton. Bergquist slutade sexa på 1.23.54 medan Eriksson blev 25:a på 1.30.05. Rutinen avgjorde på det andra varvet. I hasorna kom Daniel Larsson, Överkalix, som slutade 21:a på 1.27.12.

Genom Storgatan. Bjarne Bergquist (5), Lulekamraterna, och Timo Eriksson (11), Dalasjö IK, fajtades om positionerna under första varvet i Craft Halvmaraton. Bergquist slutade sexa på 1.23.54 medan Eriksson blev 25:a på 1.30.05. Rutinen avgjorde på det andra varvet. I hasorna kom Daniel Larsson, Överkalix, som slutade 21:a på 1.27.12.

Foto: Per Lundström

Stadsmaran2016-05-21 21:35

Nu är den genomförd. Den 37:e upplagan av Stadsmaran. Och vilken tävlingsdag vi fick. Strålande sol, en temperatur strax under 20 grader och nära 2 800 deltagare. Det är sådana här arrangemang som jag ser fram emot mellan elitmatcher i länet där jag vet att vissa heltidsanställda utövare har svårt att ta sig upp till en förmiddagsträning klockan 10–11.

Japanen MasatoshiYamauchi, 55, sätter saker och ting i perspektiv. På tre timmar, 48 minuter och 41 sekunder tog han sig igenom halvmaran med sin rollator. För 14 år sedan drabbades han av en sjukdom som gör att han är förlamad i stora delar av kroppen. Han är bosatt i Kiruna och det enda han klagade på var snöplogningen i Kiruna, som inte gett honom förutsättningarna till att träna inför Luleå Stadsmara.

Den stora duellen bland länets löparess kom i damklassen i Craft Halvmaraton. Johanna Nilsson, Morjärvs SK, har vid något tillfälle sagt att konkurrensen inte är tillräckligt bra i Norrbotten. Det fick Morjärvslöparen äta upp när milspecialisten Elisabet Clausén sprang sin första halvmara – och hängde av övriga konkurrenter. I mål var Tväråselets flaggskepp 57 sekunder före Nilsson, som laddar för Stockholm Marathon om två veckor. Men löpningen är också en av de sporterna som innehåller flest ursäkter. I fjol vann Nilsson på 1.24.19 och det hade räckt mot Clauséns 1.25.32 2016, men alla vet att dagsform är väldigt viktigt.

Jag älskar sådana här dueller även om vi tidsmässigt är på en amatörnivå i länet. Isabellah Andersson tog SM-guld i halvmaraton under Göteborgsvarvet, som också gick i lördags. Tiden 1.16.21 hade räckte till seger även i herrloppet i Luleå Stadsmara där Jan Westerberg tog sin fjärde seger i Luleå efter 1.16.33. Just Westerberg fick inget större motstånd när trefaldiga klubbkamraten från IFK Umeå, Niklas Berglund, inte kom till start. Det var ändå en klubbkamrat som kom tvåa på 1.18.54 (Eric Degerman). Abraham Adhanom, Eskilstuna, tog SM-guld på Göteborgsvarvet med 1.04.50 i jämförelse.

Luleå Stadsmara är ändå någoting annat. Det är en plantskola för barnen att komma ut i aktivitet, ett sätt för företag att få sin personal i rörelse och för elitmotionärerna i länet att plocka bort understället inför sommaren. Richard Mengich, Kenya, vann Göteborgsvarvet på sagolika 59.35. Men ska vi vara helt ärliga så vet jag inte om det tillfört något till stadsloppet i Luleå att flyga in ett par världslöpare som gick i mål en kvart före länets bästa löpare.

Nu ser jag fram emot att följa Hanna Lundberg, 14, i sommar på O-ringen. Hon vann sin ålderklass i femdagarstävlingen 2015, likaså flickor 13 i Lidingöloppet och var den yngsta deltagaren någonsin som vann Scaniamilens damklass i lördags. Tiden 38.41 minuter hade till och med gett Elisabet Clausén en riktig match om "Bettan" valt milen.

OK Renen-orienteraren kan bli vårt nästa landslagsess inom orienteringen, men med hennes lungor finns det även stort hopp om hon väljer att satsa på längdskidorna istället. Lundberg åker med Luleå Gjutaren och har fortfarande flera år på sig innan det blir tal om att välja sport. Och det är givetvis ingen nackdel att varva orientering och skidåkning om hon inte slår ihop det till skidorienteringsgymnasiet i Älvsbyn.

Jag själv då? Jag kastade in handduken på Scaniamilen. Halsont. Och det var ingen ursäkt även om jag lärt mig av de mer erfarna.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!