Här kan vi tala om helt skilda världar

Vilken golfresa Martin Brännström har gjort. Från lilla Vännäsberget i Överkalix till pro på en banan där en av Europas mest spännande golfsatsningar genomförs.
- Det är knappt någon bana i Sverige som får upp en sådan klass på greenerna. Det skulle vara Barsebäck när den banan är som bäst men jag är tveksam, säger han när han sitter i Tpasbaren vid hotellet.

SPANIEN2007-03-20 06:00
Det som började med ett slag i Lars Engströms trädgård i Vännäsberget skulle få följder. Martin Brännström hade för första gången i sitt liv hållit i en golfklubba och som 16-åring kände han att han ville prova på sporten.
Inte hade han väl kunnat ana vad som väntade honom då.
- Jag hade flyttat ned till Luleå och var bara nyfiken och ville testa säger han.
En nyfikenhet som sedan fick honom att söka sig ut i världen. När han gick ut gymnasiet hade han tre i handikapp och golfen skulle ta allt större plats i hans liv, det insåg han ju längre han höll på.
I dag är han 24 år och har 0,4 i handikapp (scratch) och parallellt med sitt jobb som pro på Arcos Gardnes går han också en av världens förnämsta golftränarutbildningar; en tvåårig universitetsutbildning i Storbritanien. Samtidigt handplockades han till Arcos Gardens i Spanien som är en helt nyöppnad golfbana tre mil från staden Jerez.
Och det är en golfsatsning av det extraordinära slaget. Där byggs en hel by runt banan och förutom de 80 radhus som redan är byggda kommer 400 villor att sättas upp.
- Under tre vintrar arbetade jag på golfklubben Palheiro Golf, Madeira. Ashley Northridge var Director of Golf på klubben och när det blev klart att han skulle bli ny Director of Golf på Arcos Gardens frågade han om jag ville ha jobbet som Professional här, säger Martin Brännström.

Jobbat i England
Northridge har tidigare arbetat på Wentworth Club i England och han är ett mycket aktat namn i golfvärlden.
Det är alltså hans förtjänst att Martin bytte Sverige mot Spanien. Sedan 2005 är hemvisten Arcos de la Frontera, en bergsby i Andalusien i provinsen Cadiz där flera av byggnaderna står precis vid kanten av hundra meter höga klippor.
- Det är nära till jobbet och det är så fint här. På kvällarna brukar de belysa klipporna och det borde ni nästan få uppleva. Det blir nästan magiskt, säger han.
Resan ut till Arcos Gardens blir också en upplevelse. Det kittlar i magen när man tittar upp mot husen på berget. Den smala vägen går mellan raden av vita hus och till sist passeras en mindre älv.
- Floden heter Rio Guadalete. Man känner verkligen att man är på landet. Jag trivs bra här, människorna är väldigt öppna. På de flesta platser vid kusten är turismen rätt utbredd men här finns knappt några turister alls, säger Martin Brännström.
Men det kommer att bli en förändring. Det amerikanska företaget Landmark är känt för att bygga fantastiska golfbanor, den mest kända är kanske Kiawah Island där Ryder Cup spelades 1991. Arcos Gardens är den andra Landmark-banan i Europa och den byggs av Landmark Spain.
Själva golfbana öppnades i oktober förra året och den ligger på en över 300 år gammal olivodling där känslan av gammal genuin spansk bondekultur är påtaglig. Tapasbaren där vi äter lunch ligger i ett ombyggt stall och lokalen bär fortfarande på samma rofyllda känsla som ett stall kan ha.
Hela tillvaron andas faktiskt ro, trots att det handlar om en hel del nya inslag. Kanske just för att det här är en rätt oexploaterad del av Spanien där det genuint spanska sitter så djupt rotat att ett mångmiljonprojekt som Arcos Gardens bara blir en pittoresk liten krydda. Ni vet, en sån krydda som får en perfekt råvara att lyfta ytterligare.

Fräscha greener
Tanken är också att den som kommer hit ska bjudas på lite utöver det vanliga. I golfbilen som körs fram finns vatten, peggar, scorekort och handdukar.
- Det kommer bättre platser att ta bilder från, vänta till vi kommer upp lite, säger Martin när vi är på hål fem.
Och han får rätt.
För en som är van att spela på Luleås, Kalix och Bodens golfbanor blir det här en upplevelse som nästan får en att tappa andan. Innan vi lämnar hotellet som också är tillfälligt klubbhus säger Martin:
- Vänta tills du får se greenerna.
Nå?
- Ja bara vänta. Det går snabbt och det är inte ovanligt att en som är ovan får putta upp till fem gånger.
Och greenerna är nya och fräscha och med en ondulering som gör putten lika svårläst som en oöversatt bröderna Karamazov.
- Det är knappt någon bana i Sverige som får upp en sån klass på greenerna. Det skulle vara Barsebäck när den banan är som bäst men jag är tveksam, säger han.
Från hål ett börjar stigningen och vägen kantas av olivträd och ett Martin berättar att på våren så visar Arcos sitt vackraste ansikte. Solrosor i full blom, vinodlingar, korkekar och vallmos i skiftande färger.
- Jag trivs ju hemma i Sverige också men just den tiden är det som häftigast att komma hit. Då är kontrasten enorm. Från grått och slask till värme och fräsch grönska, säger han när vi går efter tolvans fairway.
Kontrasten är rätt stor även nu när temperaturen ligger runt femton plusgrader. Hemma i Norrbotten är kylan bitande och i barndomsbyn Vännäsberget har kvicksilvret denna februarisöndag legat och pendlat mellan minus tjugofem och minus trettio minusgrader.

Tuppen gal i närheten
Efter att ha spelat på Costa Ballenas flacka linksbana blir Arcos Gardens en helt ny upplevelse. Hål 13 är ett par fyra-hål som mäter 366 meter från gul tee och 426 meter från backtee där Martin spelar i från. Långa rader av tätt planterade olivträd bildar en underbar fond.
Samtidigt som Martin plockar fram sin driver hörs en tupp gala på en av de intilliggande gårdarna.
Sedan får Martins träklubba sjunga.
En klockren träff och ett utslag där bollen stannade cirka 280 meter från utslagspunkten.
- Det som är så roligt är att man får komma med egna idéer på sånt som ska göras. Att man faktiskt får vara med om att bygga upp något helt nytt, säger han.
Men det är inte enbart Landmark Spain som bygger. På väg från hål 13 har några kaniner byggt bo i en slänt och en rapphöna kilar iväg in mellan olivträden.
Och det blir bara bättre och bättre. Vi klättrar upp ytterligare efter berget.
Framme vid hål 14 pustar vi ut.
- Det här är mitt favorithål. Det här och hål 15. När man kommer hit är det som att komma till en annan bana, säger Martin.

Direktflyg planeras
På andra sidan dalen ser man Arcos de la Frontera och på höjderna några kilometer kan man vila ögonen på några väldiga korkekar.
Det planeras också för direktflyg från Stockholm till Jerez och en ny motorväg är också på väg att byggas och den kommer att göra resandet snabbare och smidigare.
- Det här är en expansiv del och det verkar som att det kommer fler stora golfprojekt i regionen efter det här, säger Martin.
Just nu har han i alla fall fullt upp med Arcos Gardens. Som en av två pro på banan träffar han allt från kända celebriteter till framtida golfstjärnor.
- I morgon kommer engelska golflandslaget hit för att träna, berättar han.
Veckan efter intervjun besöktes Arcos av före detta fotbollsproffsen Gary Lineker som valt att slappna av med lite golf. Arcos Gardens har ett samarbetsavtal med Svenska Golfförbundet och och en villa med 16 bäddar kommer snart att stå färdigt för förbundets användning. Arcos blir då den utländska bas där landets framtida stjärnor kan utveckla spelet. Det innebär att Martin kommer att träffa framtidens Annika Sörenstam och Jesper Parnevik.

Tävlat med Luleå GK
När vi sitter i serveringen och samtalar kommer Robert Johansén som till vardags spelar på Telia Tour fram och Martin frågar givetvis hur dagens runda gick.
- Jo rätt okej. Det blev en eagle på femte, jag hålade en järnnia, säger han och ler.
Han är inte den enda som ler.
Efter en makalöst god club sandwich är det dags att ta avsked.
Då kommer frågan upp om han lagt sin egen tävlingskarriär helt på hyllan. Förra sommaren spelade han med i Luleå Golfklubbs elitlag.
- Nu har de lagt ned satsningen på sitt elitlag så jag vet inte om jag kommer att spela för någon annan klubb. Visst hade det varit skoj att satsa själv. Men i och med att jag tackade jag till detta jobb så har tankarna på en
Fakta / Brännström
Namn: Lars Martin Brännström.
Ålder: 24.
Bostadsort: Arcos de la Frontera.
Uppväxt i: Överkalix.
Yrke: Golf Professional.
Utbildning: Går första året på Foundation Degree Programme som är ett samarbete mellan PGA i Storbritannien och University of Birmingham.
Golfhandikapp: 0.4 i Sverige. Men proffs i utlandet har inget handikapp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!