Oväntade beskedet för talangen: "Skulle inte ens tävla"

Trots två år av ryggproblem så fick Lisa Hörnqvist, Luleå Gjutaren, en riktig julklapp. Hon blev en av åtta skidskyttar som får åka till Italien för att tävla på ungdoms-OS.

Lisa Hörnqvist, Luleå Gjutaren, är uttagen att representera Sverige vid Ungdoms OS.

Lisa Hörnqvist, Luleå Gjutaren, är uttagen att representera Sverige vid Ungdoms OS.

Foto: Privat

Skidskytte2022-12-23 15:00

Det har varit långt i från en spikrak väg uppåt för skidskyttetalangen från Luleå. 17-årige Lisa Hörnqvist, Luleå Gjutaren, har under ett par säsonger dragits med så pass stora ryggproblem så att hon har tvingats anpassa sin träning.

Hur tufft har det varit under den här tiden?

– Hela hösten har varit väldigt jobbigt för det har blivit värre än vad det var tidigare. Jag har nästan inte kunnat åka rullskidor eller vanliga skidor under hösten utan det har handlat om att cykla inomhus och annan alternativ träning, säger Hörnqvist.

Hur jobbigt har det varit att behålla motivationen?

– Det har varit väldigt jobbigt för jag hade sett fram mot att kunna köra för fullt den här säsongen. Det är klart att det var mycket tankar för jag offrar ju väldigt mycket för sporten, säger hon innan hon fortsätter:

– Beskedet om att jag skulle få åka på OS gjorde att jag ändå kände att jag har det i mig. 

Det som är Hörnqvists problem är att hon är överrörlig, men hon är själv övertygad om att hon kommer att stå på start i Italien, Friuli Venezia Giulia.

– Jag kör alternativ träning, men jag är inte orolig för OS. Jag kommer att kunna tävla i Italien.

Det var dock länge osäkert om hon skulle satsa på skidskyttet under den här säsongen på grund av ryggproblemen. Det var i Swe cup som Hörnqvist testade ryggen och den höll.

– Jag åkte på cupen bara för att testa. Planen var att köra endast en av två dagar, men det gick så bra så jag körde bägge dagarna.

Det gick så pass bra att hon kom tvåa under bägge dagarna och efter det var efter de resultaten hon fick glädjebeskedet.

Vilka förväntningar har du inför Ungdoms-OS?

– Inte så stora förväntningar med tanke på min träningsbakgrund. Det blir en erfarenhet och upplevelse att bara få åka till Italien och ta på sig landslagskläderna.

Tävlingarna under Ungdoms-OS blir också Hörnqvists landslagsdebut.

Hur mycket har du kunnat träna inför säsongen och under hösten?

– Jag har ju tränat, men det har varit mindre timmar än vad som var planerat.

Hon hoppas att hon snart får prova på att träna och tävla utan skadeproblem.

– Det skulle vara kul att se vad som händer när jag får träna som jag vill eftersom att det har gått så bra trots ryggen.

Under julen laddar hon hemma i Luleå.

– Jag firar julen hemma med familjen och det blir julmat och lite julklappar, säger Hörnqvist avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!