Ny svensk pallplats: "Vi kommer närmare och närmare"

Sveriges skidskyttedamer blev tvåa i världscupen i Ruhpolding. Detta efter en ny stark insats av bland andra Anna Magnusson. "Jag börjar känna mig ganska trygg på förstasträckan", sa 28-åringen från Hemmingsmark i SVT:s sändning.

Anna Magnusson, från Hemmingsmark, gjorde en ny fin förstasträcka för Sverige. (Arkivbild)

Anna Magnusson, från Hemmingsmark, gjorde en ny fin förstasträcka för Sverige. (Arkivbild)

Foto: Thomas Bachun/Bildbyrån

Skidskytte2024-01-10 16:21

För andra gången på blott fyra dagar vankades det damstafett i världscupen. Och nu precis som då gjorde Anna Magnusson ett kanonlopp på förstasträckan. Fullt skytte i liggande följdes upp av lika fullt skytte i stående. 

– Jag är jättenöjd. Jag kände att jag kunde gå med lugnt första två varven och sen på sista försökte jag åka så snabbt jag kunde. Om jag kunde dra ifrån några sekunder skulle ju det vara bra, sa Magnusson till SVT apropå att hon växlade över till Linn Persson i ledning. 

Det var andra stafetten i rad som Anna Magnusson växlade över Sverige som etta. 

– Jättekul. Jag börjar känna mig ganska trygg på förstasträckan och sen när man kört några gånger vet man att Frankrike verkar gilla att dra. Jätteskönt att få med sig så bra sträckor. Det är en trygghet.

Men till slut skulle det också bli just Frankrike som vann.

Linn Persson gjorde en stabil andrasträcka, men behövde ett extraskott och fick kämpa i spåret, men hade alltjämt bra häng när hon skickade ut Mona Brorsson som sexa på tredjesträckan.

Brorsson gjorde sedan ett riktigt fint lopp, sköt fullt på vallen och växlade i rygg på Tyskland som ledde.

Sist ut i det svenska laget var Elvira Öberg som dessvärre inte hade någon bra dag vad gällde det liggande skyttet. Öberg bommade då två gånger, men fick sedan ner pricktavlorna med sina två första extraskott.

Desto bättre sköt hon i stående. Fullt hus. Men lika bra – och ruskigt snabbt – sköt Julia Simon i täten.

Elvira Öberg hade närmare 14 sekunder upp till fransyskan när hon gav sig ut på spurtvarvet. Hon tog ikapp fem sekunder, men Simon hade bra kontroll på läget och förde Frankrike i mål som vinnare i stafetten.

24-åringen från Svensbyn var blandat nöjd och missnöjd med sin slutsträcka.

– Allt var väldigt bra förutom liggserien. Jag kände redan när jag lade mig ner att jag hade svårt att hamna i perfekt ställning. Det tog tid och blev en lite hackig serie. Det är jag inte nöjd med. Men resten – åkningen och ståskyttet – var bra, sa Öberg till SVT.

undefined
Anna Magnusson, Linn Persson, Mona Brorsson och Elvira Öberg utgjorde det svenska stafettlaget som blev tvåa i Ruhpolding. (Arkivbild)

I söndags blev Sverige trea i stafetten i Oberhof. Nu blev det alltså en andraplats.

– Det är synd, men vi kommer närmare och närmare en seger. Vi får ta det på VM, fortsatte Öberg.

Storasyster Hanna, som åkte tredjesträckan senast, vilade den här gången.

Resultat:

1) Frankrike 1:08.44 (0+4) 

2) Sverige +8.7 (0+3)

3) Tyskland +46.8 (0+3)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!