Hanna Öberg tog VM-guld – efter svensk rysare

Det blev en strålande svensk dag när skidskytte-VM fortsatte med distans för damer på onsdagen. Hanna Öberg tog hem guldet, efter en svensk rysare mot Linn Persson. "Overkligt", sa Öberg till SVT.

Guld för Hanna Öberg och silver för Linn Persson. Sverige hade en strålande VM-dag i Oberhof. (Arkivbild)

Guld för Hanna Öberg och silver för Linn Persson. Sverige hade en strålande VM-dag i Oberhof. (Arkivbild)

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Skidskytte2023-02-15 15:32

Det var många av favoriterna som hade problem på skjutvallen i Oberhof. Linn Persson var en av få i tävlingen som sköt fullt och det räckte nästan till karriärens första seger – men inte riktigt. 

För på spurtvarvet jagade Hanna Öberg ikapp och gick förbi. Stjärnan från Svensbyn, som missade ett skott i första liggande, sköt sedan fullt hus genom resterande tre serier och höll fin fart i spåret. 

Öberg var nästan 15 sekunder bakom Persson ut från sista skyttet, men var till slut tio sekunder före över mållinjen. 

– Jag trodde inte att jag skulle ha åkningen i dag, men annars kändes det som att jag hade bra fokus. Jag bommade ett skott i första, men tyckte ändå att jag gjorde jobbet hela vägen på vallen. Jag kände mig ganska trygg, sa Hanna Öberg till SVT. 

undefined
Hanna Öberg missade sista skottet i första liggande skyttet, men behöll tålamodet och sköt sedan fullt resten av tävlingen. (Arkivbild)

Det syntes inte minst i sista stående, när guldet stod på spel. Den situationen är hon van från många distanslopp på mästerskap tidigare. 

– Är det något jag kan är det sista skyttet på en distans. Där har jag verkligen bra självförtroende. 

Och Linn Persson var en glad silvermedaljör, trots att hon "tappade" guldet till Öberg på slutet. 

– Vad ska man säga? Jag kan inte göra det så mycket bättre i dag. Jag skjuter fyra nollor, men sen gör Hanna ett kanonrace. Det känns helt okej att bli slagen av en svensk ändå, sa hon till SVT. 

Och Hanna Öberg var stolt över sin landslagskompis: 

– Det är så häftigt och imponerande att hon (Persson) skjuter fyra nollor. Det är riktigt starkt. Hon kliver verkligen fram och gör det toppen. Det är helt sjukt att vi får dela en prispall igen på VM. 

undefined
Linn Persson fick inte ha ledningen speciellt länge innan Hanna Öberg tog över den.

Onekligen verkar den 15 februari vara Öbergs dag. 

– Det är overkligt. I morse fick jag höra att det är exakt fem år sedan jag vann första OS-guldet i Pyeongchang. Det blev inte fyra nollor i dag, men jag är så nöjd över loppet jag gör. 

Lisa Vittozzi, från Italien, knep bronset. Hon var 28 sekunder bakom Öberg och 18 bakom Persson. 

Ett par skrällar syntes också. Samuela Comola, en annan italienska, sköt fullt och blev fyra före världscupledaren Julia Simon. Vidare blev estniskan Tuuli Tomingas, trots två bom, sexa. 

Mona Brorsson och Anna Magnusson – som sköt tre bom vardera – slutade på 29:e respektive 35:e plats. 

Elvira Öberg var anmäld till loppet, men är fortfarande krasslig och kom aldrig till start. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!