Hanna Öberg i storform inför OS

Det är drygt fyra år sedan Hanna Öberg fixade en skön sits i det svenska folkhemmet när hon sköt och åkte hem skidskytteguld och stafett-silver under OS i Pyongcheang. "Jag fick ju slå underifrån den gången, men visst hoppades jag själv på medalj i något lopp", berättar Piteåstjärnan.

Hanna Öberg och Anna Magnusson deltar båda i OS. Deras andra olympiska spel.

Hanna Öberg och Anna Magnusson deltar båda i OS. Deras andra olympiska spel.

Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Skidskytte2022-01-28 20:30

När Sporten får en pratstund med henne är hon med övriga landslaget i Sydtyrolen i italienska Martell. De hade hunnit med ett par dagars uppladdning efter världscuptävlingarna i skidskyttesportens Mecka, Ruhpolding. 

Formen för såväl damerna som herrarna visade sig redan i Ruhpolding. Förbundskaptenen Johannes Lukas var förvånad att den visade sig pass tidigt inför kommande OS i Kina/Peking/Zhangjiakou.

– Min egen form känns väldigt stabil. Känns som jag har en väldigt bra grund. Känner att den är jättebra eller väldigt mycket bra, underströk hon till Sporten innan avfärden till Kina.

OS i Kina avgörs på hög höjd. Lägret i OS-bubblan i Martell i Sydtyrolen var också på hög höjd.

Läget inför OS-tävlingarna i Zhangjiakou är dock en hel del annorlunda än det var inför Pyongcheang.

– Ja, vi hade ju testat Pyongcheang i världscupen året innan OS. Och vi har ju inte varit fysiskt i Zhangjiakou. Det skulle ha varit världscuptävlingar där ifjol, men det ställdes in på grund av Covid-situationen. Vi har ändå ganska bra information att luta oss mot. Banskisser, kuperingar och träningspass på bandet där vi programmerat in banan. Men kurvor och olika lutningar är ju svårt att få in, berättar Hanna och fortsätter:

– Vi får göra som de flesta andra och anpassa så gott det går.

undefined
Hanna Öberg och Anna Magnusson deltar båda i OS. Deras andra olympiska spel.

Trots att hon hade imponerat stort i JVM ett par säsonger innan Pyongcheang var det en skräll för de flesta utomstående när hon åkte och sköt sig in i det svenska folkhemmet för fyra år sedan. Vad som hände efter med Jerringpris och Bragdguld är ett stycke svensk idrottshistoria som skrivits av Svensbytjejen.

– Jag åker till OS i ett annat läge nu. Inför Pyongcheang var jag sjuk mycket den vintern. Missade många tävlingar. Så här långt är läget annorlunda. Nu försöker jag vässa en bra form ytterligare, kommenterar Öberg.

Föräldrarna Viktoria och Tomas var på plats i Pyongcheang.

– Det bara exploderar i en, man tror knappt att det är sant.  Man var kräkfärdig och hjärtat var uppe i 200, Helt galet Jag är helt slut, sa mamma Viktoria.

Nu har Svensbyparet Öberg två döttrar i spåren. Elvira har som väntat slagit igenom med dunder och brak vid samma ålder som Hanna.

Några föräldrar på plats i Kina blir det dock inte.

– Nej, det är tyvärr uteslutet. Vi vet ju inte om det blir någon publik överhuvudtaget. Annars var nog mamma och pappa väldigt sugna, men läget är ju som det är med smittan, säger Hanna.

OS-basen Peter Reinebo har gått ut hårt och lovat det bästa svenska OS:et någonsin. I den kalkylen finns nog medaljer för systrarna Öberg från Svensbyn.

– Elvira slår ju inte direkt underifrån den här gången, utbrister Hanna med ett skratt.

– Jag är inte förvånad att Elvira är med i den absoluta världstoppen. Hon har tagit stora kliv och vi såg det hela sommaren, men sedan det blivit skarpt läge i tävling har hon visat att hon inte bara åker fort. Elvira skjuter bra också. Jag är så imponerad av att hon gör det. Att hon får ihop det.

 För Hanna Öberg är målet givet. Hon siktar på att nå samma höjder som för fyra år sedan. 

– Jag kommer göra ett rejält försök. Men det är tufft i toppen och många som vill vinna och marginalerna små

undefined
Hanna Öberg gör sitt andra OS.
Hanna Öberg

Ålder: 26

Från: Svensbyn men bor i Östersund.

Klubb: Piteå Skidskytteklubb

Meriter i urval: 1 OS-guld, 1 OS-silver, 1 VM-guld, 2 VM-silver, 4 VM-brons

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!