Det var en omtumlad Charlotte Kalla som Kuriren fick tag i en och en halv timme efter beskedet att hon och OS-guldlaget i stafett belönats med Bragdguldet 2014.
– Det har varit full fart, säger hon.
Den Tärendöfostrade skidåkaren följde Bragdjuryns officiella uttalande från Sundsvalls stadshus och fick sedan ta emot blommor från SvD:s utsända i Sundsvall.
– Det blev några nervösa minuter innan det offentliggjordes. Det var härligt när jag förstod att det var vi i damlaget som skulle få ta emot priset, säger hon.
Du var inte förberedd?
– Nej, inte alls. Jag har varit med i snacket två gånger tidigare. Efter Tour de ski (2008) och efter Vancouver-OS (2010), då har också Svenska Dagbladets reportrar funnits med mig.
Hur har det varit?
– Jo, det har varit väldigt nervöst. Jag kommer ihåg känslan, men det har ju varit värdiga idrottare som fått priserna då. Senast var det ju herrstafettlaget efter deras OS-guld i Vancouver.
Att Bragdguldet betyder mycket för Piteå Elit-åkaren är ingen överdrift. Hon var väldigt tacksam att få ta del av en av Sveriges mest ärofyllda utmärkelser för insatsen i ryska Sotji.
Stafettlaget med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla tog ett sensationellt OS-guld efter en dramatisk spurtkamp med Finland och Tyskland (läs händelseförloppet i faktarutan).
Charlotte Kalla var skyhög favorit att få ta emot Bragdguldet. I förhandssnacket var det bara ett frågetecken – om hon skulle få det individuellt eller i lag.
När Kuriren fick en pratstund med Kalla var givetvis sparsam med kommentarer angående att hon snuvades på ett eget pris. I stället ville hon njuta av sitt första Bragdguld i karriären.
– För att åka stafett måste man vara fyra stycken. Och för att ta guld måste alla pricka formen, ha bra skidor och allt vad det innebär – utan stafettlaget hade inte jag fått göra min sträcka på det sättet jag gjorde, säger hon.
På sociala medier och i tidningar menar man att din sträcka är en större bragd ...
– Det är upp till juryn att bestämma. Men det var verkligen en bragd vi gjorde.
Vad gör Bragdguldet så speciellt?
– Det är ju att hela årets idrottsprestationer samlas och att en jury sammanträder och kommer överens. Och att det är 90:e gången det delas ut, säger hon.
– Det finns så mycket fantastisk svensk idrottshistoria i Bragdguldet.
Hur går du vidare och fokuserar mot tävlingarna i Lillehammer på fredag?
– Med massor av energi.
Skidåkaren Marcus Hellner är den senaste norrbottningen som fick ta emot Bragdguldet. Även han fick det i lag – efter OS-guldet i stafett 2010 (Vancouver).