Landström: Skid-VM är över – vad hände egentligen?

Vi anlände tisdag 17 februari. Tolv dagar med 12–14 timmars arbete per dag. Nu ska jag summera, samla tankarna och sticka hål på bubblan. Vad hände egentligen?

Tårfyllt. Efter fjärde VM-guldet, det viktigaste på femmilen, grät VM-kungen Petter Northug på prispallen.

Tårfyllt. Efter fjärde VM-guldet, det viktigaste på femmilen, grät VM-kungen Petter Northug på prispallen.

Foto: Pedersen, TerÅe

Skidor/Falun2015-03-02 05:13

För Norrbottens-Kuriren var det ett dröm-VM på hemmaplan. Fyra aktiva (Charlotte Kalla, Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Marcus Hellner från länet) gjorde VM-starter. Lägg där till att vallachefen Urban Nilsson är från Sävast, Ida Ingemarsdotters pappa från Jarhois och både ”Tärendö-klanen” och ”Camp Hellner” var på plats.

Och ändå sitter jag här med en omöjlig norrman på näthinnan. Det absolut viktigaste affischnamnet för att den här sporten ska överleva. Utan lusekofta – med en lekfull tonårsblick som kikar ut över pressuppbådet. Hans trötta framträdanden på de tidiga presskonferenserna, hans grimaser till Hellner när han pratade på podiet och hans finger över munnen när han korsade mållinjen i herrstafetten. Petter Northug är för skidåkningen vad Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic är för fotbollen eller Sidney Crosby för ishockeyn. En profil för sportens överlevnad.

En snackis under VM har varit längdskidåkningens framtid. De stora tyska tv-kanalerna direktsänder inte längre världscupen, de tog inga medaljer i skidåkningen. Medaljregnet kom från nordisk kombination och backhoppning. En väldigt viktig nation där pengarna finns. Gällivare har haft en delegation på plats med skidgymnasiets Lars-Gunnar Pettersson i spetsen. De har haft möten med ”Kulle-sonen” Jan Boklöv, Internationella skidförbundet och gjort reklam för att få tillbaka världscuppremiären. För att det ska bli verklighet måste de damma av hoppbacken, men det behövs finansiering. Tyvärr har LKAB dragit åt svångremmen efter gruvindustrins tuffa klimat. Men det går. Boklöv är övertygad om det. Efterfrågan finns och i Norrbotten har vi klimatet.

Charlotte Kalla kom till VM och överträffade alla förväntningar. Hon tog medalj i samtliga lopp hon ställde upp i. Brons i dubbeljakt, guld i 15 fritt, silver i stafett och ett helt otroligt brons i 30 kilometer klassiskt – trots två fall i loppet. Bland det svettigaste jag har sett. Ett fall innebär alltid en stressfaktor, mer mjölksyra och att ha skallen i ordning. Men Kalla fortsatte bara att mata och gjorde sitt eget lopp. För att citera Luleåtränaren Joakim Fagervall: ”Helt sjukt”. Therese Johaug, 26, och Charlotte Kalla, 27, kommer att dominera sporten i flera år framöver. Dags för skiddrottningen Marit Björgen, 34, att lämna över stafettpinnen. VM i Lahtis 2017 känns avlägset för norskan.

För herrsidan är jag desto mer orolig. Johan Olsson tog tre medaljer i VM. Guld i 15 fritt, silver i stafett och brons i femmilen. Nu lägger han av. Anders Södergren slutade på 15:e plats och gjorde även han sitt sista mästerskap. Daniel Richardsson funderar också på att sätta punkt för landslaget. Norge spottar ut nya världsåkare medan Sverige har Marcus Hellner, Lars Nelson, Martin Johansson, Johan Edin, Carl Quicklund och Calle Halfvarsson, som i dagsläget inte är medaljåkare. Nu väntar en mästerskapsfri säsong 2015/2016 och det talar för att Hellner i lugn och ro kan lägga om träningen och satsa mer på explosivitet. Jag hoppas landslaget kan hjälpa varandra, men hade velat se mer än sponsoruppdrag tillsammans med Petter Northug. Kalla tränar med norskorna så varför kan inte Hellner också dra över gränsen till världens bästa skidåkare. Senast Hellner kunde tempoväxla var i Holmenkollen 2011. Efter det valde han att satsa på mer gymträning, men det gav motsatt effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om