Niklas Jonsson lämnar FIS: "Dags någon ny kommer in"

Efter nio år i FIS skidkommitté tänker Niklas Jonsson, från Piteå, tacka för sig. "Jag har tre barn i aktivitetsåldern som jag hellre vill ägna tid åt", säger han.

Niklas Jonsson är svensk representant inom FIS skidkommitté. Men inte länge till. "Jag har tre barn i aktivitetsåldern som jag hellre vill ägna tid åt", säger han.

Niklas Jonsson är svensk representant inom FIS skidkommitté. Men inte länge till. "Jag har tre barn i aktivitetsåldern som jag hellre vill ägna tid åt", säger han.

Foto: Robert Lundberg

Längdskidåkning2021-03-30 20:29

Egentligen skulle Niklas Jonsson kliva av uppdraget redan ifjol, men coronautbrottet ändrade planerna.

– I och med att vi bara haft digitala möten senaste året blev det lite enklare, menar han.

Fast nu har 51-åringen bestämt sig. Nio år inom skidkommittén på internationella skidförbundet FIS får räcka.

– Det har blivit rätt många år. Det är dags för någon ny att komma in.

När han summerar sin tid inom skidkommittén är han främst nöjd över att ha varit med och räddat kvar den klassiska disciplinen inom sporten. För en handfull år sedan diskuterades huruvida den skulle finnas kvar eller inte.

De senaste åren har debatten kring fluorvalla blivit en lång följetång. Ett beslut är redan fattat om att fluorvallor ska förbjudas från och med nästa säsong, men Niklas Jonsson tror inte att det blir så.

– Nu är det tal om att beslutet ska upphävas på nästa möte i maj. Det finns fortfarande ingen mätmetod som fungerar för att säkerställa att ingen fuskar. Alla tycker att fluorvallorna ska bort, det råder ingen diskussion om, men det måste vara rättsäkert för åkarna först, säger han.

undefined
Niklas Jonsson deltog i fyra OS och knep silvret på femmilen i Nagano 1998. I framtiden hoppas han att även damer får åka femmil i OS, VM och världscup.

Ett annat ämne som hamnat på tapeten är damernas distanser. Främst driver Norge och Sverige frågan för att damer ska få åka längre.

– Samtidigt finns vissa länder som vill återinföra kortare distanser. I slutändan är det en demokratisk process där respektive land framför sina åsikter. Personligen tycker jag att det är självklart att tjejer orkar åka lika långt som killar.

Vidare tänker Niklas Jonsson att maktbalansen mellan nationer behöver jämnas ut. Till exempel har Sverige och Norge flera gånger större budget än många konkurrenter, vilket ger stora fördelar kring vallateam och andra saker runtomkring.

– De mindre nationerna får svårt att hänga med, och väljer kanske bort att satsa på damlandslag eller juniorlandslag. Därmed riskerar sporten att bli väldigt smal och liten.

Men nu överlåter Niklas Jonsson dessa diskussioner till andra. Själv är han alltså på väg att lämna skidkommittén.

– Det är ett ideellt uppdrag som innebär att man är borta en vecka per år ungefär. När man jobbar heltid och har familj blir semesterveckorna värda mycket. Jag har tre barn i aktivitetsåldern som jag hellre vill ägna tid åt. Alla tre håller på med längdåkning och jag vill hellre hjälpa dem än att planera kring världscup, VM och OS, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!