I slutet av 2009 lade Bergnäsetfostrade Peter Larsson av vid 31 års ålder.
Huvudet och kroppen sa nej efter en imponerande skidkarriär bakom sig, under det tidiga 2000-talet var han en av Sveriges främsta sprintåkare och blev känd som "Kungen av Düsseldorf" efter sina fyra raka segrar individuellt (2002–2005) samt dubbla vinster i lagsprint (2003 och 2007) i den tyska staden.
– Jag blir kallad för det väldigt ofta. Men jag kommer aldrig att säga de orden i den följden själv, säger 40-åringen och fortsätter:
– Men ju äldre och gubbigare jag blir så känns det kul att man har gjort avtryck och blir ihågkommen för något.
Larsson, som numera har hunnit fylla 40 år, menar att han har insett hur privilegierad han var som lyckades ta sig hela världen till världstoppen. Många lovande skidåkare från Norrbotten kom fram samtidigt som honom under juniortiden – men alla tog sig inte ut på den internationella scenen.
– Jag nådde inte några OS- och VM-medaljer. Men bara grejen att få leva de där nio åren som idrottsproffs är värt allt, säger han.
Uteblivna internationella mästerskapsmedaljer är inget Peter Larsson ältar efter karriären. Däremot är han fortfarande besviken över sin diskvalificering under OS i Salt Lake City 2002.
– Jag tänker inte på OS ofta, men det händer. Salt Lake City skaver som fan eftersom att jag blev felaktigt diskad, säger han.
"Justitiemord."
Det var så Peter Reinebo, SOK:s ansvarige för längdskidåkning, beskrev diskvalificeringen efter OS-kvartsfinalen.
Det började med att Peter Larsson gick vidare till semifinal efter målfoto. Men fem minuter innan Larsson skulle starta nästa lopp kom kallduschen. Polacken Janusz Krezelok hade lämnat in en protest och Baikaren hade blivit diskad.
Sedan rådde det kaos på Soldier Hollows skidstadion. De svenska ledarna fick höra beskedet av speakern i högtalarsystemet och rusade upp till tävlingsledningen för att lämna in en motprotest reda ut situationen – men tävlingen gick vidare utan Peter Larsson i skidspåren.
Peter Larsson ska ha trängt polacken Janusz Krezelok i kvarten. Men tv-bilder bekräftade att det var Krezelok som skar med sin skida över Larssons, inte tvärtom. I efterhand erkände tävlingsjuryn att diskningen var felaktig. Men då var skadan redan skedd.
– Det loppet är det enda som gör ont än i dag, säger Peter Larsson som var ute efter revansch fyra år senare i Turin-OS 2006.
Men i Italien körde norrmannen Ola Vigen Hattestad över hans skidor i sista kurvan och Larsson tappade farten till upploppet. Det slutade med att kompisen Thobias Fredriksson vräkte sig fram och snodde andraplatsen i kvartsfinalen.
– Det är slumpen. I Salt Lake City 2002 var jag i superbra form och då strulade det med en polack. OS i Turin var jag också i mitt livs form och då strulade jag med Hattestad. Det är sådant som händer, säger Larsson.
– Båda gångerna kände jag att jag hade dagarna då det kunde ha gått bra, men det ville sig inte.
Viljan och huvudet ville fortsätta satsa mot OS. Men kroppen sade till slut nej. Flera säsonger av bekymmer med sjukdom låg bakom beslutet.
– Jag saknar inte själva tävlandet. Men däremot det som hände mellan maj och november. Då kunde man vara proffs på heltid och fick träna med vem och var man ville, säger Peter Larsson som dock har hållit kvar ett ben i skidsporten sedan han slutade för snart tio år sedan.
Exempelvis har han varit sprinttränare för Kanadas damlag, expertkommentator vid TV4:s skidsändningar och numera är han anställd av biltillverkaren Volkswagen och är även delägare i klädmärket Wease Sportswear tillsammans med de tidigare skidåkarna Björn Lind och Fredrik Persson.
– Den största är att jag jobbar för Volkswagen som satsar extremt hårt på längdskidor. Vi satsar väldigt hårt på landslagen och servar dem med bilar. Sedan är vi sponsorer till väldigt många tävlingar och arrangerar även egna tävlingar. Sedan blir det även en del återförsäljaraktiviteter. Det är ett roligt och brett jobb, säger Larsson.
I samband med hemma-VM i Falun 2015 började han arbeta för biltillverkaren. Samma år som Volkswagen-skandalen kom. I september upptäckte USA:s miljömyndighet (EPA) att biltillverkaren hade manipulerat utsläppstester, så att det ska se ut som att bilarna släpper ut mindre skadliga utsläpp än de verkligen gör. Volkswagen erkände i september att fusket omfattar elva miljoner bilar över hela världen.
– Det var ett riktigt "trevligt" uppvaknande. Det som var bra med skandalen är att vartenda bilmärke i världen, med någon form av ryggrad, har bytt spår och satsat enorma summor på att skapa miljövänligare bilar, säger Peter Larsson och fortsätter:
– Skandalen var på ett sätt det bästa som kunde hända bilbranschen och klimatet. Sedan var det inte bara Volkswagen som fuskade, men det är bara en parentes. Är man störst får man ta smällen, så är det.
Klädsatsningen med Lind och Persson har också med miljön att göra.
– Det handlar om längdskidkläder i miljövänliga och återvunna material. Klädbranschen är hård och tuff, men jag gillar utmaningen att få det att lyfta.
Det blir med andra ord en hel del skidor. Peter Larsson beskriver sitt intresse som maniskt.
– Jag har väldigt, väldigt bra koll på alla åkarna, säger han.
Och han har inte missat uppståndelsen tidigare i vinter när SVT:s expert Anders Blomquist beskrev svensk herrskidåkning som ett totalt mörker. Blomquist menar att skidförbundet måste göra en ordentlig satsning på herrsidan för att lyfta åkarna.
– Jag har några synpunkter på det, säger Peter Larsson som själv var aktiv när Sverige hade mängder av herråkare i världstoppen.
Exempelvis Per Elofsson, Anders Södergren, Björn Lind samt bröderna Mathias och Thobias Fredriksson.
– Min första synpunkt är att allt går i toppar och dalar. Damskidåkningen har haft en djup dal innan Charlotte Kallas tid. Det började med Anna Dahlberg (numera Olsson), Lina Andersson och Emelie Öhrstig och sedan när Kalla kom lyfte det bara ännu mer, säger han och fortsätter:
– För det andra måste man kunna skilja på resultat och individuella prestationer. Bland herrarna har det inte kommit några toppresultat. Men de individuella prestationerna har faktiskt regelbundet varit ganska schysta. Åkare som exempelvis låg mellan 20–40 i fjol har lyckats halka upp och nosa på topp 15 i år. Då menar jag att prestationen han varit bra.
Han tillägger:
– Men det är klart. Man vill ju se medaljer, men det krävs tålamod. För alla som är idrottare eller egna företagare är tålamod den viktigaste ingrediensen man har. Men också den tuffaste åkare måste acceptera att saker tar tid.
Sedan vill Peter Larsson inte grotta ned sig på detaljnivå eftersom att han inte har insyn kring hur åkarna beter sig 24 timmar om dygnet.
– Men alla har saker att förbättra, så är det. Men herrarna tränar inte för dåligt, så pass stor koll har jag, säger han och fortsätter:
– Sedan går det alltid att justera i träningen. Bara för att du tränar 900 konditionstimmar om året betyder det inte automatiskt att du blir bäst i världen. Det handlar om att justera innehåll och framför allt vad man gör mellan alla träningspass.
Under Peter Larssons tid som elitåkare talade de flesta om "Tid till kudde".
– Det handlade om hur fort man kunde lägga sig efter ett träningspass. Duscha snabbt, äta mycket och bra – och sedan lägga sig och sova innan man vaknar, åt igen och genomförde det andra träningspasset.
Peter Larsson bor numera i Falun med fru och två döttrar. Även om han lever i Dalarna känner han sig fortfarande som en norrbottning.
– Mamma och pappa bor där uppe och vi har även ett sommarhus uppe i Överkalix. Jag har en del polare kvar som jag brukar besöka. Nej, Norrbotten är hemma, punkt.