Kallas tränare: "Mycket jobb som ska göras"

Charlotte Kalla har övertygat och överträffat mångas förväntningar – till och med Magnus Ingesson, hennes personliga tränare.

Charlotte Kalla med den gula ledarvästen.

Charlotte Kalla med den gula ledarvästen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2017-12-15 10:59

Seger i Rukas tredagarstour under världscuppremiären i Finland.

Och seger i norska Lillehammer veckan därpå.

Charlotte Kallas framfart i skidspåren under slutet av 2017 har nog överraskat de flesta. Till och med hennes personliga tränare Magnus Ingesson.

– Säsongsstarten har varit väldigt bra. Nästan över förväntan, faktiskt, säger han till Sporten.

Han menar att resultaten har gett Charlotte Kalla värdefullt självförtroende inför OS i Pyeongchang i februari.

– Även om det är lång väg till OS vill man ju som ändå ha lite kvitton på att man ligger bra till. Det är skönt för självförtroendet att man kan vara med och slåss om medaljerna, säger han och fortsätter:

– Att hon sedan har vunnit två helger var ju lite av pricken över i:et. Det är bra.

Magnus Ingesson, som har stått vid sidan om, menar att han som tränare är nöjd – men inte belåten.

– Sedan är det jobb som ska göras för att lyckas nå en bra form under OS, säger han.

Redan under den här veckan har duon, som planerat, ändrat lite i upplägget för att 30-åringen ska vara i sitt livs bästa form under vinter-OS i Sydkorea. Sedan söndagens åttondeplats i tio kilometer fristil har Ingesson och Kalla kört dubbla träningspass i den schweiziska alpstaden som ligger på hög höjd, drygt 1 500 meter över havet.

– Vi har tränat måndag, tisdag och onsdag. Kört några längre pass utan att belasta för mycket, säger Ingesson som menar att det är möjligt att Charlotte Kalla får en reaktion av träningen under helgens tävlingar i italienska Toblach.

– Vi får se vad helgen ger. Risken, om man har tränat lite de senaste veckorna och ökat nu, är att formen kan börja dala litegrann, säger han.

Världscupschemat i den lilla byn i Sydtyrolen innefattar tio kilometer skejt på lördag och tio kilometer klassiskt på söndag. Två distanslopp som vanligtvis ska passa Piteå Elit-åkaren som handen i handsken.

– Vi får se om formen håller sig över den här helgen, säger Ingesson som menar att det är först efter helgen som hennes ordentliga träningsperiod börjar på allvar.

Hon står, som Sporten tidigare berättat vid flertalet tillfällen, över Tour de Ski som avgörs mellan 30 december och 7 januari. I stället ska hon tävla hemma på Lindbäcksstadion i Piteå mellan 5–7 januari (Skandinaviska cupen).

– Efter Toblach börjar vi med mer träning. Hon kommer vara uppe i Pajala från och med torsdag nästa vecka. Sedan blir hon nog kvar där ända fram till tävlingarna i Piteå, säger Ingesson som inte kommer att följa med Kalla upp till Tornedalen.

– Hon kommer att köra själv, säger Ingesson som i stället kommer att fira jul tillsammans med sin familj i jämtländska Duved.

Charlotte Kallas upplägg inför OS i Pyeongchang skiljer sig något jämfört med övriga svenska landslagsåkare.

Efter tävlingarna i Piteå står hon, som väntat, över världscuphelgen i tyska Dresden mellan 13–14 januari eftersom det endast handlar om sprintlopp. Men efter vc-helgen i slovenska Planica 20–21 januari följer hon inte med den övriga landslagstruppen till för-VM i österrikiska Seefeld.

I stället åker Kalla till italienska Seiser Alm där hon och Team Kalla kommer att befinna sig på hög höjd i 10–12 dagar innan hon ansluter till Sveriges trupp sex dagar innan hennes första OS-distans den 10 februari (15 kilometer skiathlon). Det gör att hon även missar delar av Sveriges sista uppladdningsläger i japanska Sapporo.

Charlotte Kalla har gjort liknande upplägg under de senaste åtta åren och känner sig trygg med det. Och för att klara av tidsomställningen till Sydkorea (åtta timmars skillnad) kommer hon att påbörja anpassningen redan i Italien – det blir tidig uppstigning – och tidiga kvällar. Kalla hade exempelvis samma upplägg inför VM i japanska Sapporo 2007.

Kallas tävlingar

Genomförda tävlingar:

17 november: Etta i 5 kilometer fristil (Gällivarepremiären).

18 november: Etta i 10 km klassiskt (Gällivarepremiären).

24–26 november: Totalvinnare i minitour (världscupen i Ruka, Finland).

3 december: Etta i 15 km skiathlon (världscupen i Lillehammer, Norge).

10 december: Åtta i 10 km fristil (världscupen i Davos, Schweiz).

Program fram till OS:

16–17 december: 10 km fristil och 10 km klassiskt (världscupen i Toblach, Italien).

5–7 januari: Klassisk sprint, 10 km fristil och 30 km masstart i fristil.

20–21 januari: Klassisk sprint och 10 km klassiskt (världscupen i Planica, Slovenien).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!