Kalla på "spionresa" inför VM

Fem månader kvar till mästerskapet. Nu inspekterar Charlotte Kalla, Magnus Ingesson och Stefan Thomson VM-banorna i jakten på guld.

Charlotte Kalla bjöd in sin finska konkurrent på ett läger.

Charlotte Kalla bjöd in sin finska konkurrent på ett läger.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Skidor2018-09-25 22:53

Det här är en text från Piteå-Tidningen!

Skidlandslaget gjorde succé i OS i vintras.

Piteå Elits Charlotte Kalla tog exempelvis ett guld och tre silver.

Nu ska succén fortsätta över VM i Seefeld 19 februari-3 mars.

Nytt för säsongen är att Kalla har fått med båda sina tränare från Piteå in i damlandslaget. Magnus Ingesson är ansvarig för skidåkningen och Stefan Thomson fystränare.

De befinner sig på säsongens femte läger. Det hålls i Toblach, bara 16 mil från den blivande VM-orten Seefeld.

Det utnyttjade trion under måndagen.

– Jag, Magnus och Charlotte åkte dit för att kolla läget, berättar Stefan Thomson.

En resa som ska underlätta guldjakten i vinter.

– Det var skönt att dels få en blick på hur stället är men också få ett hum om banorna, säger Thomson.

Vad tittade ni på?

– Det kan vara svårt att via bilder få en uppfattning, nu kunde vi själv promenera runt och se lutningen på backarna. Vi kunde se hur tuffa de var och hur ihållande. Vi bildade oss en ganska bra uppfattning.

Inspekterade ni allt som behövdes?

– Vi gjorde nog det. Vi fick en promenad på runt en mil. Vi gick runt persuiten och femkilometersbanan. Det klassiska tiokilometersloppet går på två gånger fem kilometer, så det fick vi också med.

Vad de såg kommer nu att påverka träningen inför VM.

– Det går att stimulera vissa träningspass utifrån banan. Man kan ana hur vissa lopp och öppningar kommer att se ut.

Skidåkningen har förändrats och förmågan att klara av tempoväxlingar fäller ofta avgörandet. Det visade inte minst Charlotte Kalla förra säsongen.

Gick ni runt och sökte efter bra ställen för sådana tempoväxlingar?

– Man går absolut runt och tänker på vad som kan vara bra att göra på banans olika ställen. I pursuit tror jag exempelvis att det kommer bli fullt tryck i början.

Stefan Thomson har jobbat med en mängd elitidrottare genom åren. En rad NHL-proffs och Skellefteå AIK är välkända klienter för fystränaren.

Hur har det varit att ansluta till skidtruppen?

– Det är mycket att komma in i. Men det här är femte lägret och jag känner mig bekväm. Det gäller att få förtroende från gruppen att kunna göra grejer. Det är en process man måste förstå. Tjejerna är ett gäng mycket vetgiriga och lyhörda personer. Det är inspirerande och har varit otroligt utvecklande för mig också.

Finns det saker som hockeyn kan lära av skidorna och tvärtom?

– Så är det. Det gäller att vara ödmjuk och ha sådana ögon med sig. Ofta kan en viss träning från en idrott filas till och passa nästa idrott.

I sina träningsupplägg utgår Stefan Thomson från forskning kombinerat med egna erfarenheter.

Vad som är nytt har du infört i damlandslaget?

– Fokus på den högintensiva skidåkningen. Jag har kört det med Charlotte sista åren, men för övriga är det nog annorlunda. Skidorna har bytt profil, det går inte att bara hålla ett högt jämnt tempo och vinna lopp. Mycket tempoväxlingar krävs och att åkarna kör över sitt maximala syreupptag. Där måste vi jobba för att utvecklas och det har vi gjort. Det krävs en enorm fart långa perioder av loppen. Den här träningen är sällan rolig men nödvändig.

När kan åkarna se resultatet av den nya hårdkörningen?

– Det är individuellt, men kontinuitet i träning och tid ger resultat. Jag hoppas se en tendens den här säsongen.

Styrketräningen är också delvis förändrad.

– Styrkefaktorn är viktig i skidor och där har vi tryckt lite mer på det anaeroba. Det är mycket bål. Ju mer kraft åkarna har desto starkare måste chassit vara så att kraften inte åker åt fel håll och därmed inte blir användbar. Maxstyrkan har vi också fokuserat på.

Stefan Thomson fick först Skellefteå AIK att lyfta sin fysträning till en ny nivå. Sedan låg han bakom Charlotte Kalls utveckling. Nu ska hela damlandslaget lyfta.

– En otroligt rolig del av jobbet är att kliva utanför ramarna och tänka nytt. Att alltid vara tvåa på bra grejer är inte att leda utvecklingen. Du måste våga testa nytt för att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om