"Hennes karriär och hon har valt"

Varv efter varv kör Charlotte Kalla och hennes personlige tränare sedan många år, Magnus Ingesson, klassisk åkning på rullskidor på den förnämliga rullskidbanan på Hallstaberget.

Målbilden. Det är givetvis nya medaljer. Här visar Kalla upp sina medaljer från OS i Sotji 2014.

Målbilden. Det är givetvis nya medaljer. Här visar Kalla upp sina medaljer från OS i Sotji 2014.

Foto: JESSICA GOW / TT

Skidor2016-07-29 08:00

Det handlar om lågintensiv träning där de under långa avsnitt kan samtala och dryfta teknik.

– Det är så här års som styrkan byggs, och där tekniken kan förfinas. Därför är samtalen viktiga, även längs banan, förklarar Magnus Ingesson.

Deras samarbete har pågått sedan Charlotte Kalla slog igenom 2008, men haft olika former och omfattning.

Nu är deras gemensamma satsning större än någonsin, eftersom Kalla valt att satsa i egen regi utanför landslaget inför den kommande VM-vintern 2016/17.

Det ger Magnus Ingesson en nyckelroll på vägen mot nya framgångar, och paret Kalla/Ingesson har rivstartat satsningen med tre lyckosamma läger i Saxnäs och Sognefjell (på skidor) och senast i Sollefteå och Hallstaberget (barmark).

Till sig i satsningen har de också knutit ytterligare två viktiga kuggar i teamet, guldkantade fystränaren Stefan Thomson och Charlotte Kallas lillasyster Cecilia som fysioterapeut.

– Det känns riktigt, riktigt bra, säger Ingesson och får starkt medhåll av Charlotte som inte en sekund ångrar sitt val att satsa eget.

Hon följer sitt hjärtas röst, vågar gå sin egen väg och gör en satsning hon tror på. Det inspirerar även tränaren Magnus Ingesson.

– Det betyder mycket att jag får vara med henne på alla läger. Vi kan direkt dryfta erfarenheter i träningen, analysera och göra korrigeringar om det behövs.

Nu har ni kört ett par månader med ett tätare samarbetet hur är känslan?

– Över förväntan, faktiskt, så här långt. Charlotte har fått en utmärkt start på träningsåret med två fina läger på snö samt senast på barmark i Sollefteå.

Där har bland annat styrke och rörlighetsbiten stått i fokus.

– Bra att alla finns här. Vi jobbar mycket med rörlighet, som Stefan Thomson och Cecilia Kalla följer upp. Systern Cecilia följer med på alla höstläger och får en överbryggning av kunskaperna från Stefan Thomson, som lägger upp styrke och rörlighetsträningen.

Rörligheten innefattar hela kroppen och är viktig för att hålla sig skadefri och hitta en så ekonomisk åkning som möjligt.

Kan man det?

– Vi tror det. Till en viss gräns förstås man behöver inte vara en gymnast för att vara en bra skidåkare. Hon har sällan varit skadad, men blir äldre och det ökar risken. Det måste vi fånga upp.

Teamet går även vidare med utvecklingen av stjärnans överkropp i speciella stakpass.

Andra nyheter?

– Vi utvecklar hennes snabbhet på rullskidbanan. Vi diskuterar och analyserar hela tiden hur vi ska hitta moment för att öka hastigheten. Hur fort kan hon åka? I starten, i slutet av loppen, och i spurterna? Det är angelägna frågor, tycker Magnus Ingesson och fortsätter:

– Enligt Thomson finns förutsättningarna, men Charlotte får inte ut det riktigt i skidspåret. Nu håller vi på och gör en del mätningar och har hittat intressanta saker.

Annat ni fokuserar på?

– Rätt fart på rätt pass. Är det inte planerat att det ska gå järnet, så ska det inte heller gå järnet. Vi tror att det blev lite ”mycket av det goda” i fjol på fartpassen. Hon fick inte tid för vila, och det har vi tagit lite lärdom av. Därför mäter vi mycket laktat nu. Hon har även en apparat och kan mäta själv vid fartpassen.

Har du fått någon klarhet kring din medverkan när tävlingssäsongen drar igång och Charlotte kliver in i landslaget igen?

– Vi ska ha ett möte i Vålådalen med Rikard Grip och damtränaren Ole Morten Iversen. Att följa med laget är inte aktuellt, utan det blir egna lösningar, och då är frågan är vilka förhållningsregler som gäller? Vi får se vad vi kommer fram till.

Charlotte vill gärna ha med tränare Magnus vid VC-starten i Kuusamo, vid världscuptävlingarna i Sverige (Ulricehamn och Falun) samt på uppladdningslägret i Seiser Alm inför VM, och på VM i Lahtis.

Åker du till VM som turist, precis som vid det lyckosamma VM:et i Falun 2015?

– Ja, det är mycket troligt, och kan säkert fungera bra igen, konstaterar Magnus Ingesson.

Klart inför VM-vintern är att skidförbundet varit tillmötesgående för Kalla när det gäller att nyttja landslagets resurser, trots att hon står utanför i sommar och höst.

– Javisst och det är bra. Hon får nyttja servicen avseende valla, läkare, medicin, kost och annat. Dessutom plockar förbundet ut skidor och testar åt Charlotte. Det är bra, inte minst för Mats Eklund och vallateamet när säsongen drar igång. Vi har också fått hjälp med flygresebokningar till våra läger, säger Ingesson och fortsätter:

– Det ligger väl i förbundets intresse att stötta Kalla även fortsättningsvis. Men eftersom hon kör eget får vi förstås också vara inställda på att klara allt själva.

Vad gör ni från och med nu?

– Det är mycket träning. Vi håller fast vid volymen, men är lite mer noggranna med innehållet i uppbyggnadsfasen. Det är mästerskapsår och möjlighet att även träna mer under säsong. Hon åker inte Tour de ski och då lägger vi in formtoppning mot VM. Det bli bra träning i januari trots de tävlingar som är.

Något annat nytt?

– Vi ska vara ännu mer noggranna på passen. Blir det för mycket på hösten, ska hon våga gå ner i träning. Målet är att vara hyfsat fräsch första tävlingarna på världscupen. Det har vi försökt på senare år, ibland har det gått bra, ibland sämre. Men det är viktigt att få bra kvitto initialt att man är med.

Har kraven på henne ökat eller minskat?

– De har knappast minskat. Hon var femma totalt i världscupen och fyra i Tour de Ski förra säsongen, och är den bästa svenska åkaren, och lever med de förväntningarna. Men nu kör hon eget och när det drar ihop sig till säsong så kommer säkert frågorna kring det. Var det här rätt satsning? Bär det frukt? Det måste vi prata om så hon är förberedd, säger Magnus Ingesson och påperkar att hon inte åker för svenska folket, utan för sig själv och drivkraften måste komma från henne själv.

Hur tycker du hennes nysatsning tagits emot?

– Generellt ganska positivt, det finns röster i grannlandet som hävdat att det här aldrig kan gå. Men det är nog lite politiskt. Det måste väl svara så, norska modellen är lite helig. Vi träffade dock många i Sognefjell som önskade lycka till, och vi pratade med både Johaug och Björgen , som båda är nyfikna på hur hon ska göra, och hur hon tänker.

Deras landslagskamrat Heidi Weng har också i media hyllat Kalla, och hävdat att det var det bästa hon kunde göra för att få en nytändning.

– Det är hennes karriär och hon har valt steget Då gör vi det bästa vi kan.

I stora drag är nu träningsplanen för Team Kalla klar. Här är hennes lägerverksamhet.

Träningsplanen

Nästa samling blir i Vålådalen 12-21 augusti, efter att landslaget varit där.

”Det blir barmarksträning i den fina fjällterrängen, långa löpturer och myrlöpning, samt förstås rullskidor på banan där”, säger Magnus Ingesson.

Sedan väntar Ramsau, om det finns snö på glaciären, 21 sept – 3 okt.

”Om det är dåligt med snö på glaciären har vi bokat Torsby som reserv”.

Nästa anhalt blir glaciären i Val Senales, 17 -31 oktober, som följs av ett snöläger i Sverige före säsongsstarten.

”Planen är Saxnäs, 8-15 november, innan Bruksvallarna. Allt beror på vart snön kommer. Numera är vi ganska fria att välja orter där snön finns. Förhoppningsvis blir det Saxnäs som har ett suveränt helhetskoncept på lägren”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!