Läs mer: 180 mil tur och retur för Vasaloppet – och 9 mil på skidor.
– Ett antal åkare kommer att köra Vasaloppet på skidan, som vi kallar DP-skidan, avslöjar en av produktutvecklarna Johan Öberg, Elpex AB, för Norrbottens-Kuriren.
Testerna är mycket lovande, och stakskidan, som byggs av en finsk skidfirma, och även kommer att marknadsföras och säljas av det företaget, kan bli en världsnyhet.
Vilken skidfabrik är det?
– Det är inte officiellt än, men blir det inom ett par veckor, säger Johan Öberg som är en stark entreprenör i rullskidbranschen som nu också engagerar sig även på längdsidan.
– Jag måste ju ha någon utmaning på vintern också, säger Johan Öberg.
Vad är revolutionerande med den nya skidan?
– Grejen med den nya skidan är att den är enbart byggd för stakning. Den ska inte gå att få fäste med. Det gör att vi kan använda helt andra vinklar, och bara titta på dem som är för glid och acceleration, så att man får ”bäret” i stakningen, så att inte skidan säckar ihop, förklarar Johan Öberg för Norrbottens-Kuriren.
Vad är det ni förändrar på stakskidan?
– Spannkurvorna är annorlunda. Det är dem vi tittat på. Vinklarna framtill på spannet, men framförallt baktill på spannet . Och sedan förändrar vi också glidzonernas utformning när det gäller tryckfördelning, fortsätter Öberg.
En nyckelroll i produktutvecklingen har också Andreas ”Ante” Almqvist, biträdande professor och forskare i ämnet maskinelement vid Luleå tekniska universitet. Han är själv skidåkare och med och utvecklar skidan tillsammans civilingenjören, forskaren och långloppsåkaren Nina Lintzén samt matematikprofessorn Lars-Erik Persson, vid LTU.
– Sedan jobbar vi mycket tajt med den finska fabriken, som har skidkunskapen kring fiberuppläggen, för att få det vi vill ha, säger Johan Öberg.
Hur föddes tankarna på stakskidan?
– Det började försiktigt för ett halvår sedan, men tog fart för bara två veckor sedan när den finska fabrikanten ville utöka sitt samarbete med oss (Elpex). Då vill jag att ni går vår stakskida. Jag ringde till Andreas Almqvist på kvällen och sa til honom att skicka in sin drömkurva på skidans spann, så jämför jag med min. Det visade att vi kunde lägga karbonpapper på våra idéer. Vi hade exakt samma tankar.
Och sedan hände mycket på väldigt kort tid?
– Javisst. Två dagar senare var första skidparen tillverkade i Finland, och en vecka senare hade vi 13 testpar framme, som faktiskt går fantastiskt bra, berättar Johan Öberg och Andreas Almqvist som nu preparerar ett antal testpar här i Sälen.
– Vi är inte riktigt framme ännu med den nya skidan. Vi har lite finslipning kvar, nån liten vinkel här och någon där, och det håller den finska skidfabriken på med utifrån den feedback som vi givit dem.
Andreas ”Ante” Almqvist, är själv skidåkare i Luleguttene, och har en viktig roll i utvecklingen av stakskidan.
Han kommer också själv att köra på den nya skidan i morgon.
– Glidet är fantastiskt. De känns också otroligt stabila, speciellt vid stakning i slakmota och vid riktningsförändringar, säger han.
Den skidvariant Almqvist nu är med och testar, och den som han ska köra på i morgon är också lite kortare än normalt, 197 cm.
– Det gör skidan lättare att manövrera, speciellt om man inte är så lång, säger Andreas till Norrbottens-Kuriren,
Med i utvecklingen av stakskidan är alltså även 71-årige matematikprofessorn på Luleå tekniska universitet, Lars-Erik Persson, som nu gör sitt 43:e Vasalopp och som dessutom i år gör sin sjunde Vasaloppstrippel, det vill säga två Öppet spår och det stora Vasaloppet. Det betyder att när helgen är över har han åkt 64 Vasalopp, vilket är en unik prestation.
– Kanonkul, och fantastiskt att även jag får vara med på ett hörn i utvecklingen. Här händer det grejer, garanterat, säger han i en kommentar på FB.
Även länets långloppsstjärna Nina Lintzén , Studentidrotten, är involverad i produktutvecklingen som civilingenjör och forskare.
Hon testar också den nya skidan inför morgondagens Vasalopp, men har inte bestämt om hon väljer dem i tävlingen.
Det finns dock ytterligare några toppåkare som bestämt sig för att köra med med den nya DP-skidan.
– Vi har några duktiga damåkare som kör, och vi hade även en fjärde och en 12:e plats på Halvvasan tidigare i veckan. Efter dagens tester kan det bli fler, konstaterar Johan Öberg stolt.