Öhman historisk världsmästare

För första gången någonsin innehöll VM i snöskotercross en damklass. Då fick Elina Öhman fick kliva högst upp på prispallen. – Det här är nog det bästa som har hänt mig, säger Elina Öhman.

HISTORISK. Elina Öhman körde hem VM-titeln i tidernas första damklass i snöskotercross. Foto: Ulf Johansson

HISTORISK. Elina Öhman körde hem VM-titeln i tidernas första damklass i snöskotercross. Foto: Ulf Johansson

Foto:

Skellefteå2014-03-08 18:12

Världsmästerskapet i Skellefteå var en banbrytande sådan. Det var nämligen första gången någonsin som det fanns en damklass i VM för skotercross. Elina Öhman kom till Skellefteå som regerande nordisk mästarinnan sedan en vecka tillbaka och var en av storfavoriterna till att köra hem det första guldet i en damklass.

Hon infriade alla förväntningar och tog hem världsmästerskapet med nästan 20 sekunder till godo på den norska föraren Signe Iren-Bråten.

- Jag älskar att vinna och det var det jag ville. Jag försökte bara att slappna av och hitta min körning och allting fungerade bra. Det här betyder jättemycket för mig och att äntligen få köra inför så här mycket publik var jättekul, säger Elina Öhman.

Hur är det att bli historisk?

- Det är verkligen hur skönt som helst.

Till en början såg det ut att bli en tuff final. Öhman tog inte starten utan hamnade en bakom Iren-bråten.

– Jag var inte först men jag var ändå bra med. Jag ville inte vara med i någon startkrasch. Det är viktigt det att det inte får hända något där, säger Öhman.

Spänningen vara dock endast två varv. Tväråföraren passerade nämligen norskan på det tredje varvet och drog ifrån - rejält. Det dröjde inte lång tid innan hon skaffat sig en lucka på drygt sju sekunder. Innan finalheatet var slut var den luckan vuxit till 18 sekunder vilket innebar att Öhman tog hem titeln i överlägsen stil.

– Jag försökte bara ligga så tätt som möjligt bakom henne och sen ta mig om och sen bara utöka ledningen. Sedan kunde jag bara ligga och bevaka så att jag inte skulle köra för fort så jag försökte bara ligga i ett bra tempo.

En vinnande taktik skulle det visa sig för Öhman som trivdes på den bana som byggdes i Skellefteå.

- Vi tränar mycket på såna här gropiga banor så det är de här banorna jag gillar.

Vad tror du att det betyder för sporten att ni fått en damklass?

– Väldigt mycket. Jag hoppas att det blir ett återkommande evenemang för oss. Jag hopps verkligen att de ser att tjejer kan köra skoter, säger Elina Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!