För fyra år sedan missade Johannes Skagius OS-kvalgränsen och därmed också biljetten till Rio de Janeiro.
Då var han 21 och fortfarande i ett tidigt skede av sin elitkarriär.
Nu är han en etablerad 25-åring och hade såklart siktet inställt på revansch. Sedan kom coronaviruset och spolierade hela säsongen.
– Jag tävlade på kortbane-EM i höstas och bestämde mig för att satsa på OS-kvalet i april, men av det blev ju inget, så det var lite dålig tajming, konstaterar han.
I stället blickar Skagius fram emot ett uppskjutet OS till nästa år. Den här säsongen passar han på att lägga mer tid på sina egna studier – och till att hjälpa framtidens simmare.
När Sporten besöker simhallen i Öjebyn har han precis hållit i ett simpass med en av två träningsgrupper.
De bästa tipsen kan han ge inom bröstsim där han erhåller det svenska rekordet på 50 meter.
– Jag är specialiserad på bröstsim och har benat upp träningen i tre grundpelare; grepp, tempo och power – alltså kraft i simningen. Det är de delar vi försöker arbeta med.
Johannes Skagius kommer ursprungligen från Sundsvall men bor numera i Stockholm. Varje år brukar han hålla en simskola i Uppsala där några simmare från Piteå brukar delta.
Simon Eriksson, 16, och Heidi Nilsson, 15, visste därför ungefär vad som väntade på minilägret i Öjebyn.
– Inte exakt även om det blir lite sammanfattning av det vi tidigare har lärt oss, säger Simon men gladdes över stjärnans besök.
– Det är kul att det kommer hit en lite större simmare!
Heidi hoppas initiativet kan ge ringar på vattnet.
– Det finns ingen stor elitsatsning här i Piteå. Vi har en bassäng som håller på att gå sönder och många slutar eftersom att det inte finns träningstider, säger hon.
– Nu får de yngre någon att se upp till.
Totalt har cirka 30 barn och ungdomar varit med på minilägret onsdag och torsdag. Piteå Sim bjöd även in deltagare från Luleå SS.
– Vi ville att så många som möjligt skulle få den här möjligheten, säger Veronica Nilsson, ordförande i Piteå Sim och fortsätter:
– Det finns en problematik med att många simmare slutar när de når tonåren. Målet är att inspirera och motivera fler till att fortsätta. Nu har vi dessutom haft en vår med många inställda tävlingar, därför ville vi bjuda på något roligt.