Sekretariatet missade poäng i basketligan

Wetterbygden skrällde och vann mot Södertälje Kings med 88–87 i tisdags. Problemet?

Det borde ha slutat annorlunda. Sekretariatet missade nämligen att föra in en poäng i protokollet för Kings – och ingen märkte något under matchens gång.

10 oktober 2019 11:38
Det är sådant som inte får hända, men det är den mänskliga faktorn och så vidare, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketförbundet till SVT.

Den missade poängen var ett straffkast i den andra perioden. Dino Pita satte bollen i korgen – men i sekretariatet skrev man upp det som en miss. Södertälje ledde matchen fram till slutsekunderna när Wetterbygden lyckades ta sig förbi och vinna med minsta möjliga marginal.

Kings upptäckte missen först när laget kommit hem, och då kan man inte längre protestera.

Tävlingsbestämmelserna säger att man kan protestera direkt efter matchen, men gör man inte det så kan man inte göra något åt det. Dessutom är det så att den här situationen var ett regeladministrativt fel som när den sker i andra perioden tänker man att det inte drabbar matchens utgång. Hade det däremot skett i slutet av matchen när det verkligen väger då hade man fått igenom protesten, säger Lundén, som också berättar att man meddelat klubbarna om att resultatet kvarstår.

Matchkommissarien som bokförde poängen som en miss straffas med en månad utan uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT