Säsongen 1997 hade Luleå två lag i division 1 norra. Det här var tiden innan superettan och division 1 var serien under allsvenskan.

De bägge Luleålagen Lira BK och IFK Luleå var inblandade i hetluften i den sista omgången. Hammarby och Djurgården slogs i toppen och jagade den allsvenska platsen. Lira BK mötte Hammarby hemma på Skogsvallen och IFK Luleå befann sig på Stockholm stadion för bortamöte mot Djurgården.

Hammarby behövde minst en poäng för allsvenskt avancemang, samtidigt som Djurgården behövde tre poäng mot IFK Luleå samtidigt som Lira skulle skrällvinna mot Söderbröderna för avancemang till den högsta serien.

I Lira fanns profiler som Robert Stoltz, Ulf Heikki och Mats Halonen. I IFK Luleå fanns Fredrik Lundqvist, Vladimir Galaiba och Magnus Samuelsson.

I motståndarlagen fanns det många profiler. I Hammarby spelade de nuvarande allsvenska tränarna Andreas Alm och Kim Bergstrand. Även Piteå IF-bördige Patrik Sandberg fanns med i den grönvita startelvan på en vänsterbacksplats. Hans Eskilsson spelade mittback.

I Djurgården fanns Daniel Nannskog, nuvarande sportchefen i DIF Bo "Super-Bosse" Andersson och Thor-André Olsen som målvakt.

SVT fanns på plats på bägge arenorna och följde dramat. Albert Svanberg kommenterar från Skogsvallen och Jacob Hård fanns på plats på Stockholm stadion.