Den första veckan är avklarad, den andra tävlingsveckan börjar i morgon, och den svenska hemmapubliken fortsätter att vänta på en första svensk medalj.

Men det har varit nära, det är svårt att säga annat.

Mona Brorsson sköt om guld i jaktstarten, men hennes tankebanor ledde henne till fyra bom och en sjundeplats.

Hanna Öberg? Hon har skjutit för medaljchans både i sprint och jakt.

I sprinten var det till slut 0,6 sekunder som fällde henne. I jakten två bom på sista stående skyttet.

– Det är så lite som saknas. Egentligen är det jag kan påverka min prestation. Min målsättning i loppen framöver är att göra bra lopp och göra så bra prestationer som möjligt. Att få till både åkning och skjutning i samma tävling. Sedan får man se hur långt det räcker, säger Hanna Öberg inför den samlade mediekåren på dagens presskonferens.

Även om hon är nöjd med prestationerna saknas dock fortfarande den där VM-medaljen runt halsen som hon och de svenska skidskyttefansen suktar efter.

Och med en distans där hon tog sitt sensationella OS-guld för drygt ett år sedan som nästa anhalt på schemat så är förhoppningarna och förväntningarna så klart stora.

– Många får aldrig göra ett sådant perfekt lopp som jag gjorde på OS, någonsin i sin karriär. Men så klart det är målsättningen att göra ett perfekt lopp. Har jag gjort det en gång kan jag göra det igen. Det är verkligen så jag resonerar, säger Öberg och lägger till:

– Men skidskytte är svårt och komplext och det är mycket som ska till.

Lägg därtill kanske det viktigaste av allt – den mentala biten när det verkligen bränns. Vad den mänskliga hjärnan är kapabel till att rasera har hon fått bevittna, och erfara, från första parkett.

– Det är svårt att träna på den situationen. När det är skarpt läge. Jag tycker jag har fått stå där några gånger och träna på det. Varje läge är ett nytt men jag anser att man lär sig något varje gång man varit där, säger Öberg.

De gånger hon hittills haft chansen att skjuta för medalj i mästerskapet har det just varit det mentala som spökat.

– Jag tappar det här lilla. Några procent i fokus. Det är det enda som behövs för att det inte ska bli träff. Jag kommer skjuta lite i dag och hitta en bra känsla i skyttet.

Hur frustrerande är det att försöka förbereda sig för något som inte går att förbereda sig för?

– De gånger jag varit i den situationen handlar det mycket om inställning. Att man inte blir rädd. Att man på något vis är medveten om att nu är jag här. Att jag oavsett hur det går står här och det är precis det här jag vill göra. Det är det jag personligen tycker är essensen av skidskytte. Att stå där på det sista skyttet när det ska avgöras. Och stå där och tycka det är roligt. Det är en målbild för mig. (TT)