Sverige fick med sig en storseger mot Schweiz i fredags. Den kan bli mycket värd när grupp F av handbolls-EM ska summeras – men ställer också till det för chansen att få med sig poäng till mellanrundan.

Inför tisdagskvällens matcher (Schweiz–Slovenien samt Polen–Sverige) leder Slovenien gruppen på fyra poäng, före Sverige och Schweiz på två poäng var.

Så här blir Sverige ett av två lag som går vidare:

* Vid seger mot Polen:

Sverige klart för mellanrundan i Malmö oavsett hur det går mellan Slovenien och Schweiz.

För att Sverige även ska få med sig två poäng från gruppspelet krävs dock att Schweiz går vidare i stället för Slovenien. Och det sker bara vid en schweizisk bragdmatch mot Ljubomir Vranjes gäng.

Det som krävs är att Schweiz ska slå Slovenien med minst åtta bollar, säger Daniel Vandor, det svenska landslagets pressansvarige.
Men att Schweiz skulle köra över Slovenien ser vi inte som sannolikt.

* Vid oavgjort mot Polen:

Sverige klart för mellanrundan, förutsatt Schweiz inte vinner mot Slovenien. I det här scenariot får inte Sverige med sig några poäng till mellanrundan.

* Vid förlust mot Polen:

Nu blir det lite krångligare. Sverige kan dock klara sig vidare trots en förlust mot Polen. Då måste till att börja med Schweiz samtidigt förlora mot Slovenien. Några poäng till mellanrundan kan det inte heller bli i det här scenariot.

I så fall hamnar Sverige, Schweiz och Polen alla på två poäng – och då blir den målrika svenska segern mot Schweiz plötsligt desto viktigare.

Sverige skulle i det scenariot ha råd med att förlora med sex mål mot Polen och ändå gå vidare.