Så ska Hellner lyfta

Det är Marcus Hellner själv som ska göra jobbet.Men han är beroende av stöd, och allt talar för att den nye landslagstränaren och tidigare sprintstjärnan Mats Larsson lyft honom tekniskt och taktiskt inför OS-vintern.– Mats har betytt mycket. Han är driven och aktiv, och han verkar tycka att jobbet är kul, och det smittar av sig, säger Marcus Hellner.

Tillsammans. Marcus Hellner går in till ett viktigt OS-år med höga förväntningar på sig. Då har Mats Larsson (till höger) en viktig roll för att lyfta honom taktiskt och tekniskt.

Tillsammans. Marcus Hellner går in till ett viktigt OS-år med höga förväntningar på sig. Då har Mats Larsson (till höger) en viktig roll för att lyfta honom taktiskt och tekniskt.

Foto: Linda Wikström

Ruka2013-11-28 17:45

Mats Larsson kan bli mannen som för sprintvärldsmästaren från Oslo-VM tillbaka till sprinttoppen, inte minst för att OS-banan i Sotji passar Gällivare-stjärnan perfekt.

Marcus och Mats, VM-silvermedaljör i sprint 2007 och olympisk bronsman i stafett 2006, körde den tuffa sprintbanan i Ruka varv efter varv.

På ett varv ett häftigt tempopass i den branta springbacken före ingången till stadion, där Larsson hetsade sin adept rejält .

– Det är massor av små saker jag kan tipsa om, och den backen är ju väldigt speciell. Det gäller att både tekniken och vallningen, sa tränare Mats Larsson till Norrbottens-Kuriren efter förmiddagsträningen.

På vallasidan har Marcus Hellner sedan två år också ett fint samarbete med Umeåsonen Magnus Björk, och han var nöjd med de fyra skidpar som testats fram inför premiären.

– Marcus prioriterar ett bra fäste, och givetvis är det viktigt i den branta backen, sa Björk när han tog skidbunten under armen.

Hellner tycker det är skönt att komma igång med tävlandet på allvar nu efter en lång träningsperiod, med delvis förändrad träning.

Det är dock inte resultatet i premiären som känns viktigast just nu.

– Nej, det jag framförallt vill ha svar på är om tekniken sitter, speciellt då i skejtloppet på söndag.

Marcus fäster stor vikt vid tekniken, och har inför OS-säsongen spenderat mycket tid på gym för att öka sin styrka och för att orka hålla tekniken i slutet på loppet. Det orkade han inte förra säsongen.

– I stakningen har jag haft svårt hitta den rätta tajmingen. Jag har använt armarna mycket, och inte fått nån fart. Jag vill få med överkroppen, benen och bålen på ett bättre sätt, och slappna av i min åkning. Det skulle ge mig ett bättre tryck i diagonalen i den klassiska åkningen, analyserar Gällivares skidstolthet.

Det finns bara ett aber inför fredagens sprint här i Ruka. Det handlar om en klassisk sprint, som är fristilsspecialistens sämsta gren.

Då och då har det till och med hänt att Marcus missat prologen (kvalet) i klassiska sprintar…

– Så är det, men jag laddar förstås för att gå vidare, slutar Marcus.

Klarar han den utmaningen är han alltid farlig i finalomgångarna.

I kampen man mot man, som han älskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!