"Alla får plats – hela kroppsidealet är avskalat"

De gick in för att kötta och byggde bra väggar. De gjorde det i en tuff sport som samtidigt är en feminist- och undergroundrörelse. Sportredaktionen hängde med bakom kulisserna när Luleå Roller Derby jagade sin första SM-medalj i helgen.

Uppvärmning. En timme innan matchen värmer laget upp på betonggolvet i Borås ishall.

Uppvärmning. En timme innan matchen värmer laget upp på betonggolvet i Borås ishall.

Foto: Mattias Friberg

Roller Derby2017-07-05 06:00

Söndag 11.20 i B-hallen i Borås ishall. Lagkaptenen Linda-Maria Krekula leder uppvärmningen och det är glad stämning i gänget under aerobicsövningarna.

Sedan samlar Krekula, som har Killyn som sitt Roller Derbynamn, hela gänget i en klunga och säger:

– Nu har vi chansen att ta ett brons. Nu tar vi den!

Klungan avslutas med ett gemensamt och högt ”Åhhhh kötta”.

Det är en timme och tjugo minuter kvar till att Luleå Roller Derby ska spela bronsmatch i SM mot Norrköping.

Roller Derby växer och får mer uppmärksamhet i Sverige. Sporten ingår i skridskoförbundet och det är femte året den är med på SM-veckan. Det är en tuff kontaktsport på rullskridskor där man får poäng genom att passera motståndarna på banan, men den startade som både underground- och feministrörelse.

Det är också en gör det själv-sport där spelarna arrangerar allt och betalar allt.

Feminismen handlar mycket om en positiv bild av kvinnokroppen. Oavsett vad du har för kroppsbyggnad kan du hitta en roll i ett lag.

– Det finns inget kroppsideal i derby. Alla får plats. Hela kroppsidealet är avskalat. Vi driver allting själv. Det är starka kvinnor och transpersoner som driver sporten i huvudsak, säger Krekula.

Sara Norsten, som är blocker och har Ruby Disaster som Roller derbynamn, säger att en grej som lockar henne med sporten är att vara kring starka kvinnor.

– Det är en sport där vi lyfter varann och försöker stärka varann. Och se till att boosta en sport som är skapad av och för kvinnor och transpersoner från början. Det har jobbats upp från ingenting. Det har inte funnits nån struktur i det. Det som är så stärkande är att det har kommit så långt, säger Norsten.

Det är mindre än en halvtimme kvar till match när coachen Cindy Ejneborn samlar spelarna i omklädningsrummet och pratar om att det är roligast att vinna sista matchen.

Hon har tidigare sysslat med basket och det här är hennes första säsong som tränare för laget.

– I går hade vi 52 utvisningar. Det är 30 för mycket. Det är bara att sluta att ta utvisningar. Det är bara att vara noggranna och nu vet vi var nivån ligger, säger hon.

Men historien från semifinalen upprepar sig. Det är onödiga utvisningar som straffar Luleå i den första perioden på betonggolvet i ishallen. Laget får en ganska bra start, men efter ett tag utnyttjar Norrköping sina powerjams (powerplay på Roller derbyspråk) och drar iväg. Luleå ligger under med 99 poäng i paus.

Scenen som utspelar sig när Luleå Roller Derby går ut för att värma upp på rullskridskor i arenan innan matchen är ganska talande för gemenskapen i den här sociala sporten. Luleåspelarna passerar Norrköpingsspelarna som står utanför sitt omklädningsrum och hälsar på dem med highfives och kramar.

– Det är lite systerskapsstämning. Vi har inget otalt med varann utanför plan. Det är bara på plan som vi försöker göra livet hårt för varandra. Vi håller på med samma sak och försöker göra den större, säger Linda-Maria Krekula och fortsätter:

– Det finns ingen poäng att försöka härma annan idrottsmentalitet i det här. Den är inte så smickrande.

Sammanhållningen och att man får vara som man är ser Sara Norsten som en sportens stora fördelar.

– Det är stärkande att många kan komma hit och känna att ”här passar jag in”. Även om man inte blir en elitspelare är det fin träning och en fin kultur. Det är en välkommande atmosfär, säger Norsten.

Coach Cindy Ejneborn samlar spelarna i omklädningsrummet i pausen och säger:

– Ny period. Ny match.

Hon pratar om att lagets väggar, blockeringar, fungerar jättefint. Det är offensiven som laget måste förbättra.

– Det är inte så att de är bättre än oss. De har inte bättre väggar än oss. De får loss sin jammer. Det är det som är problemet.

Coachen ställer sig i mitten och laget samlas kring henne i en ring. De kopplar händerna och skriker ett nytt ”Åhhhhh kötta”.

Elva fina poäng av jammern Loucie Jönsson i början av andra perioden gör att Luleå får lite vittring. Underläget är nu 88 poäng och tre bra jams till skulle kunna göra match av det här.

Men trenden vänder och Norrköping drar snabbt ifrån igen.

Vid timeouten med 20.02 kvar av matchen är underläget 66–162. Men publiken i ishallen drar igång en ”Lule, Lule”-ramsa och coach Cindy driver på med händerna över huvudet.

Peppen på bänken är fortfarande bra och i timeouten säger hon:

– Vi spelar bra. Kom igen!”

Även om Luleå kämpar ända in i kaklet är Norrköping för bra den här eftermiddagen. Det blir förlust med 69–259.

Det är deppiga tjejer som lämnar ovalen och bänken, men det blir snabbt ett kramkalas med motståndarna. Båda lagen ställer upp på en gemensam bild efteråt. Ännu ett bevis på den här sportens gemenskap.

Luleå drar på sig väldigt många utvisningar och den stora förklaringen till det stavas matchovana.

Det går lång tid mellan elitseriesammandragningarna och laget har svårt att bjuda in andra klubbar till Luleå för matcher eftersom de har problem att få tillgång till bra golv för Roller derby.

Vanliga gymnastikgolv är för mjuka och parketten i Luleå Energi Arena är för uppbokad. Laget får träna på bra golv i Arcushallen under sommaren, men får inte plats där under sin säsong.

– Vi har haft en dialog med kommunen tidigare. Problemet är att det finns en trend att man byter ut mattor mot ännu mjukare mattor. Vi har varit i sporthallen på Björkskatan. Det är hårt gammalt golv där och det har funkat bra, men nu byter de ut det, säger Linda-Maria Krekula.

Tjejerna har letat efter industrilokaler med betonggolv, men där är hyrorna lite för höga.

– Det är inte så att kommunen motarbetar oss. Det är mer att de inte ser en lösning just nu. Att bygga en hall kostar otroligt mycket pengar och det finns andra sporter som behöver tid och plats, säger Krekula.

En kvart efter att matchen är slut samlar Cindy Ejneborn laget i omklädningsrummet.

Hon konstaterar att hon verkligen hatar att förlora och att laget föll på för många utvisningar.

Det här var sista matchen för säsongen och laget samlas igen i augusti.

– Jag är så jäkla stolt över er. Ni har gjort som jag har sagt, fast jag inte kan nåt… Ni har lagt mycket tid på att orka. Och det har vi gjort matcherna igenom. När det här har lagt sig ska vi fortfarande vara svinstolta. Det är inte så att de är 200 poäng bättre än oss, säger coachen.

Laget kontrar snabbt med att säga att de är stolta över coachens jobb och hon får en stor applåd.

Spelarna duschar, byter om och ser på finalen. Sedan tar de, i den här sportens gör det själv-anda, sig hem från Borås på lite olika sätt.

Under SM-helgen har tjejerna i Luleå Roller Derby visat att de har bra väggar. För att medaljbygget ska bli klart behöver Luleå Roller Derby lite mer offensiv – och ett bättre golv.

Roller Derby

Roller Derby utövas på rullskridsko på en oval bana och varje lag har fem spelare på banan. En spelare i varje lag är så kallad jammer och har en stjärna på sin hjälm. Det är bara den spelaren som kan göra poäng och man gör det genom att varva det andra lagets spelare.

En match är indelad i två perioder på vardera 30 minuter. Perioderna delas sedan in i jams som varar i två minuter eller tills jammern som först tog sig förbi motståndarlaget stoppar den.

De två övriga positionerna är blockers och pivot. En pivot kan bli jammer, men de här spelarnas främsta uppgift är att stoppa motståndarnas jammer med blockeringar och tacklingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om