Ribom fyra när landslagssprinter vann i Kalix

IFK Umeå tog storslam när finalerna i Sverigecupen inleddes i Kalix på fredagen. Moa Lundgren vann damernas sprint medan Marcus Grate vann herrarnas. Bästa länsåkare blev Emma Ribom.

22 mars 2019 20:38

I bästa tänkbara väder kördes sprinten på fredagen på en oerhört snabb bana med stora delar av eliten på plats, förutom dem som är på världscupsavslutningen i Kanada.

Inte minst damernas startfält var imponerande med flera åkare av nästan världsklass på startlinjen.

Moa Lundgren visade upp en fin skidåkning under hela dagen och vann säkert. Hon var även favorit i finalen.

– Jo, det har gått bra hela dagen. Idag satte jag tekniken och det måste man på en sådan här snabb bana, säger Lundgren glatt.

Hon tyckte liksom många andra åkare att det var en snabb och rolig bana.

Av länsåkarna ställdes de största förhoppningarna bland damerna till Jennie Öberg, Emma Ribom, Mia Eriksson och Lisa Vinsa, alla tävlande för Piteå Elit.

Alla dessa fyra gick till semifinal. Där blev Lisa Vinsa och Jennie Öberg utslagna. Den sistnämnda efter ett fall på upploppet.

– Jag blev påkörd i sidan. Synd, jag hade krafter kvar och dessutom kom jag med högre fart, säger en besviken Jennie Öberg som hade vela visa mer på ”hemmaplan”.

Till finalen återstod alltså Emma Ribom och Mia Eriksson.

Där visade sig Moa Lundgren, som nämnts, vara i en liten klass för sig. Hon vann ganska bekvämt, före Anna Dyvik, IFK Mora och Linn Svahn, IFK Umeå, trea.

Fyra i mål var Emma Ribom.

– Jag fick en bra start. Men sedan blev jag lite passiv och det får man inte bli på den här banan, säger Ribom som känner till terrängen här.

Det gjorde att hon tappade tätkontakten.

– Sedan tycker jag att jag gjorde en bra backe. Det tar jag med mig till resten av helgen, säger en halvnöjd Emma Ribom.

Mia Eriksson slutade sexa i finalen.

– Det var fullt ös redan från start. Jag försökte hänga med så länge som möjligt och få lite ryggar. Men jag är nöjd med finalplatsen.

I herrklassen blev det dubbelt IFK Umeå genom Marcus Grate, med förre Piteååkaren Martin Bergström på andra plats.

– Tufft. Men riktigt rolig sprinttävling. Jag kände mig stark idag, säger Marcus Grate om insatsen.

På herrsidan tog sig ingen åkare från länet vidare från kvartsfinalerna.

Tävlingarna fortsätter med 5 respektive 10 kilometer, klassisk stil på lördagen. Dessa ligger till grund för söndagens jakstart över 10 och 15 kilometer. Parallellt körs även juniortävlingar, ingående i Scandic Cup.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
K-L SUNDQVIST