Supersatsningen: 450 miljoner kronor

En unik året runt-anläggning planeras nu för fullt i Lindbäcksstadion utanför Piteå. 450 miljoner ska investeras och projektet, som bland annat omfattar en skidtunnel för längdåkning och även en alpin skidtunnel, ska vara klart 2017.– Vi siktar på att det första spadtaget nästa sommar, säger byggentrepenören Erik Lindbäck.

Erik Lindbäck

Erik Lindbäck

Foto: Roland S Lundström

Piteå2013-11-06 18:54

Projektet kallas än så länge Vision 2017, men blir nu allt fastare i sina former. En pågående förstudie ska nu avgöra om Piteå klarar finansieringen av jätteprojektet, och inom kort startar arbetet med att lösa markfrågorna i området kring Vallsberget.

I går samlades styrgruppen för arenasatsningen för att avrapportera läget, och optimismen bland de inblandade var påtaglig när de presenterade satsningen för media.

Norrbottens-Kuriren har tidigare skrivit om arenasatsningen i Piteå och då handlade det hela om en investering på 225 miljoner. Nu har planerna byggts på avsevärt, och kostnaden för projektet har fördubblats till 450 miljoner.

Resurser som ska tas fram i ett omfattande samarbete mellan kommunen, näringslivet, föreningar, svenska kyrkan, universitetet, och även starka privata investerare.

– Det här är en stor utmaning, men jag känner att intresset är stort för att nyttja anläggningen i alla delar, och jag tycker vi ska höja blicken och skapa något helt unikt i Piteå. Jag är optimist och tror att det här kommer att bli av, säger Staffan Persson, investerare och VD för Swedia Capital.

Planen är att skapa en vinterarena i världsklass som kan användas året runt. Driften ska helt klaras med förnyelsebar energi, vindkraft, solceller och annat.

Arenasatsningen rymmer mycket. Se här:

* En skidtunnel för längdskidåkning, 1.800 meter lång.

* Ett spektakulärt starttorn uppe på toppen av Vallsberget och även en en tunnel för alpin skidåkning, av en typ som finns bland annat i Holland och Tyskland.

* Två hotell. Ett på toppen av Vallsberget, och ett längst ner.

* En modern stugby nära längdspåren och slalombacken.

* Därutöver restauranger och en campinganläggning. En ny lift och en stor läktare på ena sidan av den nybyggda servicebyggnaden.

Per-Åke Yttergård från Svenska Skidförbundet fanns på plats i Piteå igår och lovordade satsningen.

Han trodde också att besöksiffran 30.000 för skidtunneln (som landets enda skidtunnel i värmländska Torsby) har varje år, är lågt räknad.

– Det är en skidboom i Sverige idag, och det finns potential för mycket mer. Säkert 25-50 procent mer, trodde Yttergård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!