Piteå överkörda av Kiruna

En stark kollektiv insats av Kiruna gjorde det möjligt att besegra ett desperat kämpande Piteå på bortaplan under lördagen. Trots att gästerna hade två tvåmålsskyttar var det laginsatsen som gladde Kirunatränaren Bengt Waaranperä mest.

Tröstmål.  Marcus Hurtig satte ett mål med fem minuter kvar, men närmare kom inte Piteå. Foto: Linda Wikström

Tröstmål. Marcus Hurtig satte ett mål med fem minuter kvar, men närmare kom inte Piteå. Foto: Linda Wikström

Piteå2011-11-07 06:00

Efter fredagens rysarvinst på övertid mot Teg hade Piteå ett bra utgångsläge inför lördagsmatchen mot Kiruna. Backklippan Niklas Strandberg var lagets härförare och blev stor matchhjälte genom att göra PHC:s båda mål.

Hemmalaget fick en riktig drömstart på Kiruna-matchen, när Johan Risberg utnyttjade ett misstag i gästernas försvar till att göra 1-0.

Fyra minuter senare replikerade dock Kim Sunna, när hans skott gick i en hög båge via hemmamålvakten Oskar Sehlstedt och med minsta möjliga marginal korsade mållinjen.

Tremålsledning
Efter Sunnas kvittering tappade Piteå matchen fullständigt och Kiruna tilläts
göra precis som de önskade i hemmalagets försvarszon.

Innan första rundan var slut hade gästerna spelat till sig ett 4-1-överläge efter mål av Jesper Kemi, Kim Sunna och Simon Esseryd.

- Tyckte vi dominerade de första sju minuterna, men sen tog Kiruna över fullständigt, menade hemmatränaren Stefan Hedlund.

Frågan inför andra perioden var vad Piteå skulle hitta på för att vända på matchen.

Hedlund vaskade om i formationerna, men hemmalaget fortsatte att uppträda mycket förvirrat i den egna änden.

8.15 in i mittperioden satte Kiruna spiken i Piteås kista, när Joakim Rova gjorde 5-1-målet. För att väcka laget, bytte Stefan Hedlund målvakt. Ut med Sehlstedt och in med Marcus Nyberg. Ett byte, som kanske skulle skett något mål tidigare, då Sehlstedt inte hade sin bästa dag, samtidigt som Nyberg spelade mycket inspirerat.

- Vi var inte alls med
i matchen i andra rundan, där Kiruna var det klart bättre
laget, analyserade Hedlund.

Tröstmål av Hurtig
Tredje perioden blev ganska avslagen. Piteå satsade offensivt, men mer än Marcus Hurtigs tröstmål med fem minuter kvar, men mer åstadkom inte hemmalaget.

Kirunas Jesper Kemi spikade till sist slutresultatet till 6-2, när han med två minuter kvar överlistade Marcus Nyberg, med sitt andra mål för dagen.

- Jag är mycket stolt över grabbarna. Sett till den kollektiva insatsen var det vår bästa match hittills, berömde Kirunas tränare Bengt Waaranperä.

Målvakten Sammy Gustafsson var en av gästernas främsta aktörer med sitt lugna agerande. Beröm förtjänar även anfallarna Kim Sunna, Jesper Kemi och Simon Esseryd.

Hos Piteå svarade målvakten Marcus Nyberg för ett piggt inhopp.

Kiruna upplevde en tung fredagskväll i Umeå. Björklöven var helt enkelt för bra och vann med 5-1.

Kiruna inledde annars matchen med att ta ledningen genom nyförvärvet Mattias Astrén efter 4.45. Men sedan var det hemmalaget för hela slanten. Petter Sandström i Lövenmålet stod i vägen för de chanser som Kiruna lyckades vaska fram.

Kirunas Viktor Esseryd utmärkte sig genom att dra på sig 33 utvisningsminuter i matchen. Bland annat hamnade Esseryd i trångmål med Lövens Jens Ledin, där båda fick matchstraff.