Östling slog till i genrepet inför Margarethakedjan

Alla snackar bara om de etablerade namnen.  En 18-åring junior vill ändra på det.  I Piteå satte Per Östling, F 21, hela eliten på plats i genrepet inför Margarethakedjan.  - Vad är det för kille som skjutit de poäng, säger trefaldige kedjevinnaren Hans Sundén.

Hans Sundén, Bälgviken, Donald Johansson, Ale, Nils Ström, Övertorneå.

Hans Sundén, Bälgviken, Donald Johansson, Ale, Nils Ström, Övertorneå.

Foto:

PITEÅ2007-07-19 01:45
Ja, skyttarna börjar oroa sig lite. En 18-årig skolgrabb från Luleå är orsaken till det. Per Östling har två år kvar som junior och i onsdagens tävling i Piteå chockerade han samtliga. Inklusive sig själv. - I den avslutande omgången persade jag väl med tio poäng, säger han och skakar på huvudet. Och det är mycket. Som att höja perset med 10 centimeter i höjdhopp, eller tio meter i spjut. Gubbarna fick gnugga sig i ögonen sedan han inlett med 195 poäng i de fyra liggserierna och följt upp det med 143 poäng i "5-5-5". Och på i morgon startar kampen om Margarethakedjan. Det är en tävling som arrangerades första gången 1910 och som gått varje år sedan dess bortsett från 1940 när den ställdes in. Den skytt som får kedjan om halsen får respekt. Att 18-årige Per Östling ska lyckas är att kräva för mycket men han ber inte om ursäkt för sig. - Ju större tävlingen är, desto mer nervös blir man. Och Margarethakedjan är ju en riktigt stor tävling. Men nu vet jag ju i alla fall att jag kan, säger han. "Hur stort som helst"
I fjol segrade storskytten Donald Johansson, Ale, vilket medför att det är Ale som tar hand om arrangemanget det här året. Han var då tredje norrbottningen som lyckades vinna denna traditionstunga tävling. - Det är ju hur stort som helst. Nu siktar jag på att försvara titeln. Det bör inte vara någon omöjlighet när jag ser vilka som kommer, säger han. I fjol besegrade han samtliga av landets storskyttar när han vann Mora-Triangeln och Margarethakedjan. Men att försvara sin seger på hemmaplan innebär alltid mer press. Hans Sundén, Bälgviken, har vunnit tre gånger i följd (1985-1987). - Det innebär större press och de flesta är också så involverade i arrangemanget att det är kanske också en anledning varför det varit svårt för så många att försvara titeln, säger han. I Piteå hade han tävlingens näst högsta resultat och Norrbotten blir lite som en andra hemmaplan för honom eftersom han är uppvuxen i den lilla byn Forsnäs 3 mil från Råneå. Några större segerplaner har han ändå inte:- Nej, jag är 62 år nu och håller inte samma nivå som för 20 år sedan. Då kunde man ha en dålig dag men ändå finnas med däruppe. Så är det inte i dag, säger han. Ström vet hur det är
En ärrad kedjeveteran är Nils Ström. Han segrade såväl 1977 som 1980 och han vet att vittna om hur det är att både tävla och arrangera. - 1978 invigde vi skjutbanan i samband med att vi skulle arrangera tävlingen. Och landshövding Ragnar Lassinanti var den som invigningstalade och det gjorde han vid midnatt. När klockan var fem på morgonen satt vi fortfarande hemma hos mig och pratade. En timme senare drog liggandetävlingen i gång och alla förstår ju vilken slags uppladdning det blev, säger Ström och ler gott vid minnet.Då samlade tävlingen cirka 400 skyttar. I morgon kommer blott 85 stycken till start men Lennart Broman som är redaktör för tidningen Svenskt Skytte säger såhär: - På den tiden var det en breddtävling på ett annat sätt. Konkurrensen i toppen är nog lika tuff i dag för eliten finns ju med. - Jag tror att Ronny Nilsson från Piteå kan finnas med. Sedan finns ju namn som Henric Nordlöf (Karlstad/Ulvsby) och Inge Lundberg (Össjö), säger Donald Johansson. Men man ska inte bli förvånad om du vinner en gång till?- Jag har vunnit fyra tävlingar i år och skyttet funkar likadant som i fjol. Nej, jag ska nog kunna tampas med dom i år igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om