Alliansen har nu nya värdefulla forskningsresultat kring sparad snö att luta sig mot i de framtida satsningarna, tack vare ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med skidåkartjejen och snöforskaren Nina
Lintzén vid Luleå Tekniska Universitet.
Projektet vid Lindbäcksstadion i Piteå som avslutas i dagarna presenterades vid en mediaträff på tisdagen, lagom till kvällens svenska tävlingspremiär, BDX-sprinten. Projektet har pågått sedan april 2012 och har omfattat lagring av 2.300 kubikmeter snö, som sedan studerats avseende "upptining" och kvalité.
- Helt klart försvinner en hel del. Mängden har krympt till 1.400 kubikmeter, konstaterar Nina Lintzén.
Vill fortsätta
Det finns dock mycket att vinna på att forska mer kring hur man sparar snö, och få ut det mesta möjliga av det omfattande ideella arbete som krävs för att under januari-februari spara snö inför nästa säsong. Nina Lintzén vill gärna fortsätta sitt forskningsarbete, som också stöds av biltestföretaget Icemakers i Arjeplog.
- Vi har gjort många goda erfarenheter från snösparandet i sommar, och en sak är att vi täckte det halvmetertjocka lagret av bark ovanpå de stora snöhögarna med plast. Forskningen visar dock att det varit mindre lyckat. Snön klarar sig bättre om regn får strila igenom barken, berättar Sven-Erik Pajala.
1.200 meter lång
Snön som sparats vid Lindbäcksstadion, och vid Nolia (inför sommarens sprintlopp där) har sparats som en stor snölimpa, täckt med Vira-duk från pappersindustrin i Piteå, och på det ett 50-70 centimeters barklager, och överst en plasttäckning, som alltså kan tas bort i framtiden.
Tävlingen i kväll kommer att avgöras på en 1.200 meter lång bana, där halva banan är konstsnösprutad snö, och den andra halvan på 600 meter nedanför slalombacken i Vallsberget har en halvmetertjock banbädd med sparad snö.
Dagens snömängd räcker gott och väl till för kvällens tävling, men för att hänga med i konkurrensen i framtiden, och kunna erbjuda snögaranti från 1 november samt säkerställa tävlingsarrangemang och träningsläger
i november-december, krävs mycket mer.
Högre målsättning
- Vuokatti i Finland sparar 40.000 kubikmeter varje år, och vårt mål är nu att komma upp till 20.000 nästa år, avslutar Sven-Erik Pajala.
Det finns också mycket att vinna på att effektivisera konstsnöproduktionen, och att bygga ett så kallat "kyltorn" för att sänka temperaturen på det vatten som pumpas upp från älven nedanför Lindbäcks-stadion.